Çarşamba, Temmuz 3, 2024
Abone Formu
Home » Uranüs ve Neptün etrafında üç yeni uydu keşfedildi

Uranüs ve Neptün etrafında üç yeni uydu keşfedildi

Uranüs ve Neptün etrafında üç yeni uydu keşfedildi

by Serhat AGAYA
0 comment 310 gör

Bilim insanları Uranüs ve Neptün çevresinde daha önce bilinmeyen üç yeni uydu keşfetti.

Uranüs ve Neptün hakkında yeni gelişmeler bizleri heyecanlandırdı.

Gökbilimciler, Neptün’ün etrafında dönen iki yeni uydu ve Uranüs’ün etrafında dönen bir yeni uydu keşfetti. Bu keşiflerle birlikte bilinen uydu sayısı sırasıyla 16 ve 28’e yükseldi. Uranüs’ün etrafında, geçici olarak “S/2023 U1” olarak adlandırılan küçük bir uydu tespit edildi. Bu uydu, sadece 5 mil (8 kilometre) genişliğinde ve Uranüs çevresinde 680 günlük bir yörüngeye sahip.

Uranüs ve Neptün etrafında üç yeni uydu keşfedildi

1781 yılında William Herschel tarafından keşfedilen Uranüs yıllar sonra yeni bir keşif ile gündemde. Uranüs’ün etrafındaki bu yeni keşif, gezegenin uydu ailesine önemli bir katkı sağlıyor ve 20 yıldan uzun bir süredir gerçekleşen ilk keşif olma özelliğini taşıyor. Ayrıca, geleneğe uygun olarak, Uranüs’ün etrafında keşfedilen yeni uydu muhtemelen Shakespeare karakterlerinden ilham alarak isimlendirilecek.

1846 yılında Johann Galle ve Heinrich d’Arrest tarafından tahmin edilen konumda gözlemlenerek keşfedilene Neptün aradan bu kadar zaman geçtikten sonra yeni bir keşif ile karşımızda. Gökbilimciler Neptün’ü çevreleyen iki yeni uydunun yerini belirledi. Bu uydu çiftinden daha parlak olanı yaklaşık 23 kilometre genişliğinde ve Neptün’ün yörüngesinde dokuz yılda bir dönüyor. Daha sönük olan muadili ise 8,6 mil (14 kilometre) çapa sahip ve Neptün çevresinde 27 yıllık bir yörüngeyi tamamlıyor.

Uydu sayıları arttı

Bu keşifler, Uluslararası Astronomi Birliği’nin Küçük Gezegen Merkezi tarafından duyuruldu ve dünya çapındaki gökbilimcilerin iş birliğiyle gerçekleşti. NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı, Hawaii Üniversitesi ve Kindai Üniversitesi gibi kurumlar, bu önemli araştırmaya katkıda bulundu. Son teknoloji teleskoplar ve özel görüntü işleme teknikleri, yeni keşfedilen uyduların tespit edilmesinde ve onaylanmasında büyük rol oynadı. Bu keşfedilen ayların eğimli yörüngeleri, uzak gezegen sistemlerindeki uydu oluşum mekanizmaları hakkında önemli bilgiler sağlıyor.

Uranüs ve Neptün etrafında üç yeni uydu keşfedildi makalemizi beğendiğinizi umuyoruz. 🙂

@tarihlibilim

Hoşunuza gidebilecek yazılar

Leave a Comment

Reklam Engelleyici Fark Edildi

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız