Tuz ve su ile beyin hücresi yapmak!

Tuz ve su ile beyin hücresi yapmak!

Tuz ve su ile beyin hücresi yapmak mümkün mü? Bugünlerde bu haber çok gündemde. Bizler bu konuyu araştırdık ve sizlerle paylaşmak istedik.

Utrecht Üniversitesi’nden bilim insanları, tuz ve su gibi temel bileşenlerin kullanıldığı bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz, beyindeki sinapsları taklit etme yeteneğine sahip olup, boyut olarak sadece 150 ila 200 mikrometre arasında değişmektedir. Tıpkı insan beyni gibi, bu cihaz da bilgi işlemek için tuz ve suya dayanmaktadır. Detaylar, Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri (PNAS) dergisinde yayımlanmıştır. Bu benzersiz cihazın oluşturulması, nöromorfik bir bilgisayar oluşturmak için ilk kez sulu bir memristörün kullanıldığı bir başarıyı temsil etmektedir.

Tuz ve su ile beyin hücresi yapmak!

Çalışmanın baş yazarı ve Utrecht Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Tim Kamsma,

“Zaten satılan malzemelere dayalı olarak karmaşık bilgileri işleyebilen yapay sinapslar mevcuttu, ancak şimdi bu başarının tuz ve su kullanılarak da gerçekleştirilebileceğini gösteriyoruz” dedi.

Utrecht Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, beyindeki tuz ve su ile aynı ortamı kullanan bir sistemle nöronal davranışı taklit etmeyi hedeflediler. Bu teknoloji daha sonra Güney Kore’deki bilim insanları tarafından geliştirildi ve “Iontronic Memristor” adı verilen bir hesaplama cihazı ortaya çıktı. Bu cihaz, su ve tuz içeren bir çözeltiyle dolu koni şeklindedir.

Cihaz nasıl çalışıyor?

Cihaz, bir elektrik darbesi aldığında iyonların kanaldan geçmesini sağlar ve çevredeki iyon ortamını değiştirir. Bu, beyin gibi sinirsel bir bağlantı oluşturur. Dürtü, özellikle güçlü veya uzunsa, kanalın iletkenliğini buna göre ayarlar. Kamsma, kanalın uzunluğunun da değişiklik yapılmasında önemli bir rol oynadığını belirtti. Bu durum, İyontronik Memristörlerin beynimizde gözlemlenen sinaptik mekanizmalara benzer şekilde önceki elektrik yüklerini hatırlayabileceği anlamına gelir.

Utrecht Üniversitesi’nden teorik fizikçi Tim Kamsma’ya göre, bu gelişme, sadece insan beyninin iletişim modellerini taklit etmekle kalmaz, aynı ortamı kullanabilen bir bilgisayarın inşasına doğru önemli bir adımı temsil eder. Zaten katı malzemelere dayalı olarak karmaşık bilgileri işleyebilen yapay sinapslar mevcuttur. Ancak, bu yeni teknolojinin insan beyninin olağanüstü yeteneklerini daha sadık bir şekilde kopyalayabilecek bilgi işlem sistemlerinin yolunu açabileceği düşünülmektedir. Araştırmanın baş yazarı Tim Kamsma, “Belki de bu, insan beyninin olağanüstü yeteneklerini daha sadık bir şekilde kopyalayan bilgi işlem sistemlerinin önünü açacaktır” dedi.

Tuz ve su ile beyin hücresi yapmak mümkün mü? Araştırmaya devam… Gelişmeler oldukça paylaşmaya devam edeceğiz.

@tarihlibilim

Öne Çıkan Yazı

Gençleşen Deniz Canlısı

Kök Hücrelerle Görme İmkânı

Küresel çip pazarındaki rekabet hızla artıyor

1 comment

Klon koyun Dolly - Tarihli Bilim Ekim 4, 2024 - 4:56 pm
[…] bilim insanları ayrıca hücrelerin gelişim sırasında nasıl değiştiği ve deri veya beyin hücresi gibi özel bir hücrenin tamamen yeni bir hayvan yapmak için kullanılıp kullanılamayacağı […]
Yorum Ekle