Cumartesi, Haziran 29, 2024
Abone Formu
Home » Tıpta Devrim; Anestezinin Tarihi

Tıpta Devrim; Anestezinin Tarihi

Anestezinin Tarihi

by Serhat AGAYA
0 comment 340 gör

Tıpta Devrim; Anestezinin Tarihi makalemiz başlıyor…

Rom, Afyon, Adamotu, Kokain evet bunlar 17. yüzyıl ve öncelerinin acı yatıştırıcılarıydı.

17. ve 18.yüzyıldan başlayarak bu acıyı dindirmek ve başarılı tıbbi müdahaleler yapmak konusunda çok gelişmeler kaydedilmiştir.

Acıyı azaltmak adına ilk kimyasal madde olarak Nitröz Oksit kullanılmıştır. Nitröz Oksit partilerde kahkaha gazı olarak kullanılan bir şeydi. Kendisi bir kimyager olan İngiliz Bilim İnsanı Humphry Davy 1800 yılında bu gazın neşe veren, rahatlatıcı etkisini fark ederek üzerinde çalışılmaya değer bir şey olduğunu keşfetmiştir. Bunu denemesi maalesef o zamanlarda hemen gerçekleşememiştir.

Takvimler 1844 yılını gösterdiğinde bunu ilk ciddi anlamda deneyen kişi Diş Hekimi olan Horece Wells olmuştur. Horece Wells’den sonra onun bir öğrencisi olan William Morton bunun üzerinde çalışmalarını arttırarak sülfirik eterin soluma yoluyla uyutma etkisini kullanmanın faydalı olacağını keşfederek, önce hayvanlar üzerinde gerçekleşecek olan birkaç başarılı deney gerçekleştirilmiştir. İnsan üzerinde ise gerçekleşmesi iki yıl sonra Edward Gilbert tarafından olacaktı.

Tarihler 16 Ekim 1846 gösteriyordu. Anestezi ilk olarak çenesinde tümör olan Edward Gilbert Abbott isimli bir hastanın ameliyatında kullanılmaya başlanmıştır. Bu olay anestezinin miladı kabul edilmektedir.

Bu sebepledir ki bugün dünyada 16 Ekim Anestezi günü olarak kutlanmaktadır. Anestezin kullanılmaya başlanmasıyla tıp dünyası büyük bir kolaylığa kavuşmuştur.

William Thomas Green Morton
Anestezinin Tarihi

Acı Tarih oluyor

Teknolojinin, bilimin o zamandan sonra kat ettiği yolu düşündüğümüzde günümüzdeki anestezi yöntemlerinin konforu gerçekten harika. Bir hasta ameliyata girdiğinde hiçbir şey hissetmeden ve hekime hiçbir zorluk çıkarmadan sağlığına kavuşabiliyor.

Bu keşif Bilimin acıyı kontrol altına almasını sağlamış ve haklı olaraktan belki bu sebeple mezar taşına bunlar yazılmıştır,

“Kendisinden önce ve o zamana kadar ameliyatın bir ıstırap olduğu, kendisiyle birlikte ameliyattaki acının önüne geçildiği ve etkisiz kılındığı, kendisinden sonra ise bilim acıyı kontrol altına alındığı inhalasyon anestezinin mucidi.”

Anestezi sayesinde doktorlar operasyonları başarılı çok daha başarılı geçmekte, hastalar ise acısız hissetmeden, sağlıklarına kavuşabilmektedir.

Diş fırçası ve şarjlı diş fırçası ile ilgili makalelerimizi okumayı unutmayınız. Anestezinin Tarihi isimli makalemizi keyifle okuduğunuzu umuyoruz. 🙂

@tarihlibilim

Hoşunuza gidebilecek yazılar

Leave a Comment

Reklam Engelleyici Fark Edildi

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız