Cumartesi, Haziran 29, 2024
Abone Formu
Home » Şanzelize Bulvarı ve hikayesi

Şanzelize Bulvarı ve hikayesi

Şanzelize Bulvarı

by Serhat AGAYA
0 comment 415 gör

Şanzelize Bulvarı bugün ziyaret edilen dünya mekanları içerisinde en üstlerde olan bir mekandır. Peki, bu mekânın tarihsel ayrıntıları ile ilgili tarihsel bir yolculuğa hazır mısınız?

Fransa’da “La Plus Belle Avenue du Monde” (dünyanın en güzel caddesi) olarak tanınan Champs-Elysées (Şanzelize), ününü hak eden dünyanın en zarif ve ünlü caddelerinden biridir. Bu yazıda, bu meşhur caddenin bugünkü haline nasıl geldiğini tarihsel bir dille anlatacağız.

Şanzelize, bilinen ilk bulvar olarak kabul edilir ve diğer bulvarlara ilham vermiştir. Paris, uzun bir tarihe sahip olmasına rağmen, o dönemlerde günümüzdeki kadar geniş bir alana sahip değildi. Champs-Elysées’in bulunduğu bölge, eskiden sebze yetiştirilen bir yerdi ve tüccarlar burada ürünlerini Paris pazarlarında satarlardı. Şehir merkezine yakınlığı, taze yiyeceklerin hızlı bir şekilde ulaştırılmasını kolaylaştırıyordu.

Şanzelize, Paris’in dışındaki varoşlardan Tuileries Bahçeleri’ne kadar uzanan Kraliçenin Yolu olarak kullanılmak üzere inşa edildi. Marie de Medici‘nin önerisiyle, bu alan daha verimli kullanılsın diye yeniden düzenlenmeye başlandı ve ağaçlarla çevrili bir cadde haline getirildi. Fransız bahçıvan André Le Nôtre, caddeyi genişletmek ve düzenlemekle görevlendirildi ve sonuç olarak, 18. yüzyılın başlarında “Avenues des Champs-Elysées” adını aldı. Bu kadar hızlı anlatmamak daha iyi olacak. Çünkü bir tarihi hikâye barındırıyor.

Şanzelize Bulvarı ve Fransa Kraliçesi olan başlangıç hikayesi

Şanzelize Bulvarı Marie de Medici sayesinde bugün var

1615 yılında Fransa Kraliçesi Marie de Medici, Paris’in bugünkü Şanzelize olarak bilinen caddenin etrafını ağaçlandırmak istedi. Bu amaca ulaşmak için bilir kişilerden yardım aldılar ve uzun araştırmalar sonucunda “At Kestanesi” ağacını tercih etmeye karar verdiler.

Çünkü at kestanesi ağacının elektrik çekmediği, yani yıldırım düşme ihtimalinin düşük olduğu ve hava kirliliğine karşı etkili olduğu belirlendi. Ancak bu ağaç Avrupa’da bulunmuyordu, en yakın yer ise İstanbul’daydı.

Fransa krallığı at kestanesi fidanlarına ihtiyaç duyduğunda, Osmanlı İmparatorluğu ile iletişime geçti. Padişah I. Ahmet, Fransızların isteğini geri çevirmedi ve binlerce at kestanesi fidanını Fransızlara hediye etti. Bugün Şanzelize Bulvarı’ndaki, parklardaki ve ana caddelerdeki asırlık ağaçlar, Osmanlı İmparatorluğu’nun Fransızlara hediye ettiği o at kestanesi fidanlarının meyvesidir. Paris şu anda neredeyse bir at kestanesi ormanı gibi.

At kestanesi, ilk kez 1615’te Osmanlı İmparatoru I. Ahmed tarafından Fransa’ya hediye edilmiştir. İstanbul Boğazı ile Paris’teki Seine nehrinin kardeşliğini simgeleyen at kestaneleri, kısa sürede tüm Fransa’ya yayılmıştır. Günümüzde, Paris Belediyesi’nin şehirde diktiği ağaçların yaklaşık yüzde 80’ini at kestanesi oluşturmaktadır.

Caddenin ünü zamanla arttı ve 19. yüzyılda birçok ünlü marka burada mağazalarını açtı. Günümüzde hala büyük bir çekim merkezi olan Champs-Elysées, dünyanın en ünlü caddelerinden biri olarak kabul edilir. Özellikle Noel zamanlarında ışıklandırılarak daha fazla ziyaretçi çekmektedir. Ayrıca, Tour de France gibi önemli etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

Koleksiyonluk bir bilgi sunmak istedik, Şanzelize Bulvarı ve hikayesi makalemiz burada bitiyor keyifle okuduğunuzu umuyoruz. 🙂

@tarihlibilim

Hoşunuza gidebilecek yazılar

Leave a Comment

Reklam Engelleyici Fark Edildi

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız