Samanyolunda bulunan gizemli nesne

Samanyolunda bulunan gizemli nesne

Samanyolunda bulunan gizemli nesne haberi teknoloji ve uzay meraklısı herkesin bir anda ilgisini çeken haber olarak karşınıza çıkmıştır. Bugün bu konuyu irdelemek istedik.

Manchester ve Almanya’dan gelen araştırmacılar, Samanyolu’nda bilinen en ağır nötron yıldızlarından daha ağır olan ve aynı zamanda en hafif kara deliklerden daha hafif bir nesne keşfettiler. Bu yeni nesnenin, 40.000 ışık yılı uzaklıkta bir milisaniyelik Pulsar’ın yörüngesinde döndüğünü belirlediler. Milisaniyelik Pulsarlar, saniyede yüzlerce kez dönen çok hızlı nesnelerdir. Proje lideri olan Manchester Üniversitesi‘nden astrofizik profesörü Ben Stappers, bu keşfin “heyecan verici” olduğunu ifade etti.

Max Planck Radyo Astronomi Enstitüsü

Manchester Üniversitesi’nden ve Bonn’daki Max Planck Radyo Astronomi Enstitüsü‘nden araştırmacılar, keşfettikleri nesnenin, bir radyo pulsar-kara delik ikilisinin ilk örneği olabileceğine inanmaktadırlar. Bu eşleşme, Einstein‘ın genel göreliliğiyle ilgili yeni testlere olanak tanıyabilir ve kara deliklerin özellikleri hakkında daha fazla anlayış sağlayabilir. Profesör Stappers, “Bir pulsar-kara delik sistemi, yerçekimi teorilerini test etmek için önemli bir hedef olacak ve ağır bir nötron yıldızının çok yüksek yoğunluklarda nükleer fizikle ilgili yeni bilgiler sağlayabileceğini” belirtti. Bir nötron yıldızı, ölü bir yıldızın aşırı yoğun kalıntılarından oluşur ve çok büyük bir kütle kazandığında çökebilir. Ancak, bu noktadan sonra ne olacağı hala spekülasyon konusudur, ancak genel inanış, bir kara delik oluşabileceğidir.

Kara delik ve Kütle Boşluğu

Bir nötron yıldızının çökmesi için gereken toplam kütle, Güneş’in kütlesinin 2,2 katına denk gelmelidir. Bu tür yıldızların çökmesi sonucu oluşan en hafif kara delikler, Güneş’ten beş kat daha büyük kütlelere sahiptir ve bu durum “kara delik kütle boşluğu” olarak adlandırılmaktadır. Bu kütle boşluğundaki nesnelerin doğası henüz bilinmemektedir ve bu konunun araştırılması zorlu bir süreçtir. Yapılan son keşfin, bilim insanlarının bu tür nesneleri daha iyi anlamalarına yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Keşif, Güney Afrika’daki MeerKAT radyo teleskop dizisi kullanılarak gözlemlenen büyük bir yıldız kümesi olan NGC 1851‘in bulunduğu Columba takımyıldızında gerçekleşti.

MeerKAT radyo teleskop dizisi

Gökbilimciler, yıldızların birbirleriyle etkileşime girebilecekleri, yörüngelerini bozabilecekleri ve en uç durumlarda çarpışabilecekleri bir ortamda bulunan bu küme hakkında bilgi vermektedir. Şu anda, radyo pulsarı etrafında dönen devasa nesnenin, iki nötron yıldızının çarpışmasının bir sonucu olabileceği düşünülmektedir. Ekip, keşfettikleri nesnenin bugüne kadar en büyük nötron yıldızı mı, en hafif kara delik mi yoksa yeni bir egzotik yıldız türü mü olduğunu kesin olarak belirleyemeseler de evrende maddenin özelliklerini araştırmaya yönelik önemli bir bulgu elde etmişlerdir.

Bulgular, Science dergisinde yayınlanmıştır.

Samanyolunda bulunan gizemli nesne makalemizi keyifle okuduğunuzu umuyoruz. 🙂

https://www.tarihlibilim.com/post/uzaya-cikan-ilk-turk-astronot/

https://www.tarihlibilim.com/post/halley-kuyruklu-yildizi-uzayin-danscisi/

Öne Çıkan Yazı

51.000 yıllık mağara resmi keşfedildi

Fareler Süper İşitmeye Başladı

Havadan Su elde etmek mümkün mü?