Roketle Posta Gönderme

Roketle Posta Gönderme

Roketle Posta Gönderme fikri hakkında ne düşünüyorsunuz? Günümüzde, Uluslararası Uzay İstasyonu’na insanları ve kargoları taşıyan, uyduları yörüngeye yerleştiren dev roketlerin görüntülerine aşinayız. Bu roketler, sahip oldukları korkunç güce rağmen modern kontrol sistemleri sayesinde oldukça güvenlidir. Ancak her roketin altında yatan temel mekanizma, Gerhard Zucker’in ilkel posta roketiyle aynıdır. Birine mektup göndermenin en tuhaf yolunu düşünürseniz, Zucker’in mektupları roketle gönderme fikri oldukça ilginçtir. Tarih boyunca mektuplar katırlar, gemiler ve uçaklar aracılığı ile teslim edilmiştir. Ancak Zucker, roketlerle posta göndermeyi düşünen birkaç kişiden biridir.

İlk Denemeler

Birinci Dünya Savaşı’nın bitimine kadar güvenli roket yapacak teknoloji mevcut değildi. Ancak 1930’lara gelindiğinde, doğru yöne gidebilen roketler fırlatılabiliyordu. Bu dönemde, roketlerin kullanım alanları tam olarak bilinmiyordu ve Gerhard Zucker, bu durumu değiştirmenin peşindeydi. Zucker, mektupları roketle göndermenin dünyanın ihtiyacı olan şey olduğuna inanıyordu. Almanya’daki denemeleri başarısız olduktan sonra İngiltere’ye gitti ve burada pul koleksiyoncuları arasında destek buldu. 1934’te İskoçya’ya giderek roketli mektup sistemini iki ada arasında denedi.

Roketin kroki diyagramı, 1934 – Roketle Posta Gönderme

Zucker’in roketi basit bir yapıya sahipti. Ana gövdesi bir metre uzunluğunda büyük bir metal silindirdi ve içinde mektupları taşıyan bir bölüm vardı. Roket yan yatacak şekilde bir rampaya yerleştirildi ve fırlatma anında patlayıcı ateşlenerek roket havalandı. İlk denemede roket, dumanlar arasında kayboldu ve mektuplar süzüle süzüle yere indi. Zucker kararlıydı ve kısa sürede mektupları toplayıp ikinci deneme için hazırlıklara başladı. Ancak ikinci denemesi de başarısız oldu ve patlamadan kurtulan mektuplar sahiplerine teslim edildi. Potansiyel halk sağlığı riskleri nedeniyle yetkililer testleri durdurdu.

1930 larda yapılmış pullar – Roketle Posta Gönderme

Gerhard Zucker, roketli posta denemelerinde başarısız olsa da pes etmedi ve çalışmalarına devam etti. İskoçya’daki deneyleri, 2004 yapımı “The Rocket Post” filmine ilham kaynağı oldu. Ancak gazetelere göre Zucker, pul satışlarından haksız gelir elde ettiği için kısa bir süre hapis cezası aldı ve bir daha roketlere dokunmama cezasına çarptırıldı. Aynı dönemde Hint Hava Postası Cemiyeti de roketli posta denemeleri yaptı ve 270 uçuş gerçekleştirdi. Ancak roketle posta hizmeti, geleneksel posta hizmetleriyle güvenilirlik ve masraf açısından yarışamadı.

Zucker ve diğer öncüler, roket geliştirme alanında önemli bir adım atmış oldular. Roket geliştirme işi, İkinci Dünya Savaşı’nda Almanların V1 ve V2 roketleri ile askeri alanda önemli bir yere sahip oldu. Sonrasında ise sivil uzay programları bu bayrağı devralarak roket teknolojilerini daha da geliştirdi. Bu sayede, günümüzdeki güvenli ve güçlü roket sistemlerinin temelleri atılmış oldu.

@tarihlibilim

Öne Çıkan Yazı

Biyolojik Mucize

Çavdar Mahmuzu

Felsefenin Tarihi

2 comments

Gökyüzüne Dokunma Hayali - Tarihli Bilim Ağustos 30, 2024 - 6:57 am
[…] Tarihsel Serüveni Uçak pencereleri neden küçüktür? Roketle Posta Gönderme Helikopterlerin Tarihçesi ve Gelişimi You Might Also […]
Usturlap: Denizcilikte Yıldızların Rehberliği - Tarihli Bilim Eylül 14, 2024 - 8:02 am
[…] Keşfi Roketle Posta Gönderme Küresel Konumlama Sistemi; GPS Titanik ve Titan Tarihe yön veren icatlar Galileo […]
Yorum Ekle