Robot ve Yapay Zekâ artık hayatımızda bu kadar çok yer etmişken elbette filmlerde de karşımıza sıkça çıkar oldular. Bugün bu konu ile bağlantılı bir liste ile karşınızdayız. Son seksen yılda vizyona girmiş en iyi Robot ve Yapay Zekâ konulu filmler burada.
Sinema tarihine bakınca, insanlar robotlara hep ilgi göstermişlerdir. Hatta “robot” kelimesinin bile icat edilmesinden öncesine gidersek, filmler bu makineleri görmek için sabırsızlanıyorlardı. Bu filmler, içimizdeki pek çok karmaşık duyguyu yansıtır: teknolojiye karşı duyduğumuz korku, bilinmeyene olan merakımız ve tabii ki insan olmanın anlamıyla ilgili sorgularımız. En sonunda, belki de bizi değiştirilebilir bir varlık olarak görebileceğimiz korkusu da var.
Bu yüzden, sinema tarihindeki en iyi robot filmlerini sıralamak heyecan verici olabilir. Ancak, unutmamanız gereken bir şey var: Biz sadece gerçekten robotlarla ilgili filmlere odaklandık. Yani, Uzaylılar, Yıldızlararası veya Yasak Gezegen gibi robotları sadece yan karakter olarak içeren filmler burada yer almıyor. Ayrıca, sadece bilgisayarlarla ilgili olan filmleri de dışarıda bıraktık.
O zaman dünden bugüne doğru liste başlasın
Metropolis (1927)
Fritz Lang’ın 1927 tarihli muhteşem başyapıtında, çılgın bir bilim adamı, eski sevgilisinin dişi robot versiyonunu yaratır. Ancak sonra, ayaklanmayı bastırmak için bu robot kadını, filmin kahramanı Maria’nın sahte bir kopyasına dönüştürür. Robot-Maria, distopik toplumun insanlarına karşı büyülü ve hain güçlerini kullanmaya devam eder. Tabii ki, bu robotun arkasında bilim yok; güçleri temelde fantastik. (Film bazen makineleşme tehdidinden çok cinsellik tehdidiyle ilgili gibi görünüyor.) Ancak Maria’nın bilimin potansiyel olarak canavarca gücünü somutlaştırması ve dolayısıyla film ileri görüşlü, uyarıcı bir hikâye sunuyor. 20. yüzyılın yaklaşan güçlerine dair bir uyarı!
Dünyanın Durduğu Gün (1951)
Robert Wise’ın 1951 yapımı filmi aslında robotlar yerine uzaylılar ve dünya barışıyla ilgiliydi. Michael Rennie’nin canlandırdığı Klaatu karakteri, insanlığı birbirini yok etmekten vazgeçmeye çağırmak için Dünya’ya gelen başka bir gezegenden gelen bir elçiydi. Ancak filmde asıl dikkat çeken şey Gort’tu; uzaylı bir ırkın robot elçisi olan ve insanlığı yok etme yetkisine sahip devasa bir robot. Elbette, film bilimsel gerçeklere dayanmıyor ama nükleer çağın kontrolsüz teknoloji ve güce karşı tutumlarımızı yansıtan büyüleyici bir zaman kapsülü niteliğinde.
Westworld (1973)
Yazar, Jurassic Park’ı yazmadan yıllar önce, The Magnificent Seven’deki karakterine robotik bir gönderme yapan, Yul Brynner’ın bir silahşorü canlandırdığı, android eğlendiricilerin yer aldığı bir fütüristik park hakkında bu gülünç derecede eğlenceli bilimkurgu Batı korku hicivini yazdı ve yönetti. Parkın kontrolü aklını karıştırır ve ziyaretçileri avlamaya başlar!
Terminatör (1984)
Uzun yıllar boyunca bilimkurgu filmlerinde, bizi tehdit eden robotlar gerçek robotlara benziyordu. Metalik, dişli ve dönen aletlerle dolu, sanki tam anlamıyla makinelerdi ve soğuk bir şekilde konuşuyorlardı. Ancak James Cameron, ilk Terminatör filminde Arnold Schwarzenegger’i geleceğin katil robotu olarak seçtiğinde (ki bu, adil olmak gerekirse, Westworld’e çok şey borçluydu), sadece robotlarla ilgili en derin korkularımızı (onların daha üstün olacağı, daha fazla olacağı, hatta insanlardan bile daha güçlü olacağı korkusu) fark etmemize yardımcı olmadı. Aynı zamanda Avusturyalı bir dev için mükemmel bir parçayı da buldu: Sınırlı menzili ve drone benzeri bir teslimat yeteneği olan Arnold Schwarzenegger. Yıllar sonra, Terminatör 2: Kıyamet Günü ile Cameron, kültürde bir kez daha devrim yarattı: Bu sefer, politik açıdan hırslı bir Schwarzenegger’in neredeyse sevimli, aile dostu bir figüre dönüşmesine yardımcı oldu.
RoboCop (1987)
Paul Verhoeven’in başyapıtı, hatırlayabileceğinizden çok daha komik bir film. Ayrıca, nazik kahraman polis Murphy’nin (Peter Weller) kaçınılmaz ve acımasız kaderine doğru yavaş yavaş ilerlemesini izleyerek geçirdiğimiz için daha da sarsıcı. Ve tabii ki, film adını veren fütüristik cyborg’a dönüşecektir. Teknik olarak RoboCop bir robot değil sonuçta yarı insan ama film tamamen Murphy’nin insan ve robot yanları arasındaki çekişmeyle ilgili. (Tabii ki, ED-209 gerçek bir robottur, ama o başka bir hikâye!)
Matrix (1999)
Yapay zekâ filmlerinin altında yatan en büyük korku, bir noktada insanlığın artık bize ihtiyaç duymayacağı düşüncesi. Matrix, bu korkuyu en etkileyici şekilde tasvir edenlerden biri: Gelecekte, insanlar dev robotlar tarafından kullanılan bir enerji kaynağı olarak hizmet ederken, zihinleri de sanal gerçeklik simülasyonu içinde meşgul ediliyor. Bu, teknoloji korkusunu ve gerçekliğin derin sorgulamasını bir araya getiriyor. Yıllar geçmesine rağmen hala muhteşem!
Yapay Zekâ (2001)
Stanley Kubrick’in ölümünden sonra, çekilen bir filmi: genç, duyarlı bir robot çocuğun tamamen insan olma çabalarını konu alan bir film. Kubrick hayranları, Steven Spielberg’in (Kubrick’in filmi yönetmesi için özel olarak seçildiği) Kubrick’in vizyonuna ne kadar sadık kaldığı konusunda sonsuza kadar tartışacaklar, ama Spielberg’in bu filme gerçekten de kalbini ve ruhunu kattığını inkâr edemezsiniz. Evet, Spielberg’in filmi yapay zekâ ve felsefi derinlikle fazla ilgilenmiyor, ama asıl odak noktası, kabul görmeye ve sevmeyi öğrenmeye çalışan genç bir çocuğun (o zamanlar çocuk oyuncu Haley Joel Osment tarafından canlandırılan) dokunaklı hikayesi. Ve gerçekten de harika bir film!
Transformers (2007)
Michael Bay’in ilk Transformers filmi gerçekten de oldukça eğlenceliydi. Genel mizah, baş belası dövüş robotlarının kahramanlıkları, kıyamet benzeri CGI efektleri harikaydı. Üstelik, 1980’lerin oyuncak serisine dayanan bu büyük bütçeli Hollywood filmi fikrini de unutmamak gerekir özellikle de Dünya’ya gelen ve gündelik araçlara dönüşme yeteneğine sahip uzaylı bir robot ırkını içeriyordu. Başlangıçta bu fikir biraz çılgınca görünüyordu.
M3GAN (2023)
Sinema tarihinde robotlar genellikle korkutucu ve gizemli varlıklar olarak görülüyordu. Ancak son yıllarda bu durum değişti gibi görünse de M3GAN filmi bize robotların hala korkutucu olabileceğini hatırlatıyor, özellikle de “kötü kız” karakterleriyle karıştırıldıklarında. Gerard Johnstone’un anlık korku klasiği, yapay zekaya sahip, çocuk boyutunda bir insansı robot prototipinin, 8 yaşında bir çocuğa eşlik etmesi için evine getirilmesini konu alıyor. İkilinin arasında hızlı bir bağ oluşur ve M3GAN kısa sürede büyük bir kaosa sebep olur. Filmi eğlenceli kılan şey, korku sahneleri değil, M3GAN’ın doğal olmayan hareketleri ve sert bakışlarıdır.
Yaratıcı (2023)
Gareth Edwards’ın “The Creator” adlı filmine bir göz atalım; başlangıçta bilim kurgu aksiyon filmi gibi görünen ve sonra kendini tamamen farklı bir yerde bulan bir Amerikan askerinin (John David Washington) yapay zekaya karşı verdiği bir dünya savaşını ele alıyor. Askerimiz, ABD’nin “nihai silahı” olarak tasarlanan bir yapay zekalı çocuğu koruma görevini üstleniyor. Tabii ki, bu çocuğun gücü her türlü silahı etkisiz hale getirebilme yeteneğinden geliyor. Ancak, “The Creator” filminin yapay zekâ hakkında gerçekten yeni bir şey söyleyip söylemediği tartışılır. Şık silindirik delikleriyle dikkat çeken yapay zekâ karakterimizin, aslında Bizim Gibi olduğunu görüyoruz; bu da filmin yapay zekâ yerine, aslında insanlığın nasıl bir Öteki’ye dönüştüğünü ve insanlık dışı bir metafor sunduğunu gösteriyor. Ayrıca, filmde yapay zekayı bu şekilde tasvir etmenin, insan sonrası yaşama bakış açımızı yansıtan ilginç bir kültürel gösterge olduğunu da unutmamak gerekir.
Robot ve Yapay Zekâ konulu filmler makalemizi beğendiğinizi umuyoruz. 🙂
@tarihlibilim
2 comments