Cumartesi, Haziran 29, 2024
Abone Formu
Home » Parmak Çıtlatmak Kireçleme Yapar mı?

Parmak Çıtlatmak Kireçleme Yapar mı?

Parmak Çıtlatmak Kireçleme Yapar mı?

by Serhat AGAYA
0 comment 380 gör

Hepimiz sayısız kez parmak çıtlatmışızdır, bu hareket sonrası eğer kalabalık bir yerdeysek dikkat bile çekmişsinizdir. İnsanların bununla ilgili yaygın kanısı ise “yapma parmakların kireçleme olur, romatizma olursun” olmuştur. Peki parmak çıtlatmak kireçleme yapar mı?

Geçmişte insanlar, bu davranışları nedeniyle kötü güçlere sahip olmak gibi olumsuz etiketlere maruz kalabilirlerdi. İlkel toplumlarda ise bu tür davranışlar ölümle sonuçlanabilir, hatta insanlar yakılarak öldürülebilirdi.

Tarihlibilim olarak biz bu konuya da bilimsel pencereden bakmak istiyoruz.

Geçmişten bugüne süregelen bu konuyu sizin için irdeledik,

İlk olarak, eklemlerden gelen bu sesin nedeni ve kaynağı tam olarak anlaşılamamıştır.


Peki Bu Nasıl Gerçekleşiyor?

Bununla ilgili bilimsel bir açıklama için en yaygın teoridir şudur;
Her eklem kemiği, kemiklerin rahat hareket etmesini sağlamak üzere içi sıvı dolu bir torba olan eklem kapsülüne sahiptir.

Bu sıvı, çoğunlukla su, bir miktar protein, tuz ve akyuvar içerir. Çatırdatmaya çalıştığımızda, kapsül esner ve içsel basınç düşer; buna kavitasyon denir. Bu süreçte, küçük gaz baloncukları oluşur ve hızla patlayarak sesin kaynağı olur. Yani, eklem esnedikten sonra sıvı baloncukları kapanıp geri döner, bu da sesi oluşturur.

Parmak Çıtlatmak Kireçleme Yapar mı?

Parmak Çıtlatma Deneyi

Dr. Donald Unger

1998‘de Arthritis & Rheumatism dergisinde yayımlanan kısa bir makalede, 72 yaşındaki Dr. Donald Unger, aile tavsiyelerine değer veren ancak aynı zamanda nazikçe sorgulayan bir bilim insanı olarak tanımlandı. Unger, sol elini günde birkaç kez çıtlatırken sağ elini çıtlatmamaya karar verdi.

Bu deneyi istikrarlı bir şekilde tam 40 yıl boyunca sürdürdü. Sonuçları merak konusu, değil mi?

Parmak Çıtlatma Deneyi

Her iki elde de kireçleme belirtisi saptanamadı.

Yaşı ilerlemiş bireylerin parmakları incelendiğinde, kireçlenme ile parmak çıtlatma arasında kesin bir bağlantı bulunamamıştır.

Sonuç olarak;

Bu iki örneğe bakarak parmak çıtlatma ile kireçlenme arasında bilimsel bir bağlantı bulunamadı. Bu deney, konuyu anlamamıza büyük ölçüde yardımcı oldu, şüphesiz.

@tarihlibilim

Hoşunuza gidebilecek yazılar

Leave a Comment

Reklam Engelleyici Fark Edildi

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız