Neuralink’in ilk insan deneği

Neuralink'in ilk insan deneği

Neuralink’in ilk insan deneği olan kişi Noland Arbaugh oldu. Bugün güncel gelişmeden bahsetmek isteriz.

Elon Musk’un Neuralink adlı beyin çipi girişimi, geçtiğimiz günlerde zihnine çip takılan ilk hastanın çevrimiçi satranç oynarken canlı yayınına ev sahipliği yaptı. 29 yaşındaki Noland Arbaugh, omuz altı felç geçirdikten sonra Neuralink cihazını kullanarak dizüstü bilgisayarında satranç oynadı ve imleci düşünceleriyle hareket ettirdi. Bu implant, insanların sadece düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar imlecini veya klavyesini kontrol etmelerini hedefliyor. Musk, geçen ay Arbaugh’un 2024 Ocak ayında bir implant aldığını ve düşünceleriyle bir bilgisayar faresini kontrol edebildiğini söylemişti.

Neuralink’in ilk insan deneği belli oldu

Arbaugh, Musk’un sosyal medya platformu X’te yayınlanan videoda implant prosedürüne atıfta bulunarak “Ameliyat son derece kolaydı” dedi ve “Gerçekten bir gün sonra hastaneden taburcu oldum. Herhangi bir bilişsel bozukluğum yok.”

Peki, mükemmel mi?

Arbaugh, Civilization VI oyununa atıfta bulunarak “Temel olarak bu oyunu oynamaktan vazgeçmiştim” dedi, “Ancak şimdi (Neuralink) sayesinde tekrar yapabiliyorum ve 8 saat boyunca aralıksız oynadım.” Arbaugh, yeni teknolojiyle ilgili deneyimlerini paylaşırken, bunun “mükemmel olmadığını” ve “bazı sorunlarla karşılaştıklarını” belirtti.

Neuralink’in ilk insan deneği Arbaugh

Arbaugh, “İnsanların bunun yolculuğun sonu olduğunu düşünmesini istemiyorum, hâlâ yapılacak çok iş var ama bu benim hayatımı çoktan değiştirdi” diye ekledi.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde sinir mühendisliği eski program direktörü Kip Ludwig, Neuralink’in gösterdiği şeyin bir “atılım” olmadığını söyledi. Ludwig, “İmplantasyondan sonraki ilk günlerdeyiz ve kontrol için elde edilebilecek bilgi miktarını en üst düzeye çıkarmak için hem Neuralink tarafında hem de denek tarafında çok fazla öğrenme var” dedi. Ancak Ludwig, hastanın implant öncesinde yapamadığı bir şekilde bilgisayarla arayüz kurabilmesinin olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı. “Bu kesinlikle iyi bir başlangıç noktası” dedi.

Deneyler devam edecek mi?

Geçen ay Reuters, ABD Gıda ve İlaç İdaresi müfettişlerinin, Elon Musk’un Neuralink’indeki hayvan deneylerinde kayıt tutma ve kalite kontrolleriyle ilgili sorunlar bulduğunu bildirmişti. Girişimin beyin implantlarını insanlarda test etme izni almasının üzerinden bir aydan kısa bir süre geçmişti ve Neuralink daha sonra FDA’nın denetimiyle ilgili sorulara yanıt vermemişti.

Gelişmeler oldukça sizlerle paylaşmaktan keyif duyacağız. Neuralink’in ilk insan deneği makalemiz burada bitiyor.

@tarihlibilim

Öne Çıkan Yazı

Fareler Süper İşitmeye Başladı

Havadan Su elde etmek mümkün mü?

250 milyon yıllık fosil