Cumartesi, Haziran 29, 2024
Abone Formu
Home » Neden Ter Kokarız?

Neden Ter Kokarız?

Neden Ter Kokarız?

by Serhat AGAYA
0 comment 334 gör

Neden Ter Kokarız? Bu soruyu cevaplamadan önce biraz bilim iyi olacaktır. Bir insan tarafından üretilen terin yüzde 99’u sodyum klorürden oluşur, benzetmek gerekirse yemeklik tuz ve su karışımı diyebiliriz, tabi potasyum, kalsiyum ve magnezyumu da unutmamak gerekir.

Teri üreten, insan vücudundaki ter bezleridir ve görevleri vücut iç ısısını dengelemeye çalışarak ter üretmektir, şimdi neden koktuğunu, kokunun nereden geldiğini sorabilirsiniz.

İnsan cildindeki milyonlarca ter bezi santimetrekareye 50 ve civarı olacak şekilde dağılmıştır, avuç içi gibi bölgelerde ise yoğunlaşmıştır, merkezi vücut sıcaklığı yükseldiğinde, sinirler uyarılır ve ter bezleri devreye girer, vücuttaki su ve tuzu salgılamaya başlar, biz bu işleme terlemek deriz. Bu işlem vücudun soğumasını sağlar, vücut ısısını normalleştirir. Kokunun kaynağına ulaşmadan ter bezleri çeşitlerini de açıklamak faydalı olacaktır,

Ter Bezleri Çeşitleri

Ter bezleri

İnsan ter bezleri iki çeşittir, Ekrin ve Apokrin olarak iki tiptedir ve asıl kokuya sebep olan bez ise Apokrin ter bezidir. Apokrinlerde resimde de fark edeceğiniz gibi kıvrımlı bir kök bulunmaz, tüylerin kökünü besleyen kör uçlu tüpe benzeyen bir yapısı vardır, koku bu yapıdaki ter bezleri sebebiyle oluşmaktadır, Ekrin ter bezleri alın, burun gibi kısa, mini tüy barındıran vücudumuzun çoğu yerinde bulunur ve vücudu soğutma görevini terleterek sağlar, Apokrin ise kasık, diz, sakal bölgesi, göğüs ucu, kirpik altı, koltuk altı gibi bölgelerde bulunmaktadır. Bu bölgelerin ortak bir özelliği kısa ve kıvırcık aynı zamanda koyu renk kısa kılların bulunmasıdır,

Apokrin ter bezlerinde Ekrin ter bezlerindeki kıvrımlar bulunmaz, resme dikkatli bakarsanız bunu fark edeceksiniz, tüylerin kökünü besleyen tüp benzeri kısmı da fark edeceksiniz. Evet, kötü koku dediğimiz o pek hoş olmayan o kokular bu küçük tüpte bulunur ve buradan dışarı atılır.

Bezlerin farkları

Her iki ter bezini birbirinden ayıran şey teri nasıl salgıladıklarıdır. Ekrin ter bezlerinde tüp diye belirttiğimiz kısımda sıralanan hücreler içinde tuz içeren minik su balonları üretilir ve manevra yaparak vücut dışına atılır yani siz terlersiniz. Apokrin ter bezlerinde de benzeri bir durum söz konusudur, burada sıvı önce kıl köküne iner tüpün içine boşalır ve burada yağ, protein ve şeker gibi bileşenlerle temas kurar, daha akışkan bir hal alır, cildin üzerine çıktığında cildin üzerine yaşayan bakteriler tarafından sindirilmeye başlar işte bu durumda kokulu bir ortamına oluşmasına neden olur, şeker, yağ ve protein size özel ve ten üstündeki bakterilerde size ait olunca ortaya çıkan koku size müstesna bir koku olmuş olur. Bu durumda ter kokarız.

Bizlerde o kokuyu duyunca rahatsız olur ve genellikle istemsizce bunu belli ederiz. İşte arkasında ki bilim bu kıvırcık olmayan kıl kökünde meydana gelen ve sonrasında ten üzerinde meydana gelen bir olaydır.

ABCC11 ile ne ilgisi vardır?

Etkisi

ABCC11 isimli gen terleme ile direk ilgilidir, bu gen dünyamızda bazı insanlarda pasif olarak bulunduğundan terleme daha az olabilir, Çin’in güneyinde yer alan topraklarda yaşayan insanların genetik yapısında fark edilen bir özellik kulak kirleri olmuştur, bu coğrafyada yaşayan insanları inceleyen bilim insanları kulak kirlerinin yağlı ve ıslak kulak kiri yerine kuru ve pul pul olduğunu fark edince sebebinin daha az Apokrin bezi bulunduğu için bunun gerçekleştiğini tespit etmişlerdir. Aynı zamanda bu daha az kokmalarını da sağlayan bir durumdur. Bu kokulu makalemizi hiç birimizin sevmediği ayak kokusu ile tamamlamak doğru olacaktır.

Ayaklarımız Neden Kokar?

Şu ana kadar yazdıklarımızdan sonra şunu diyebilirsiniz? İki tür ter bezi var ve ter kokusuna sebep olan ter bezleri ayaklarımızda yok, o zaman neden ayaklarımız kokuyor?

Efor sarf eden insan vücudu, yani hareket halinde olmamız yeterlidir gerek spor salonunda olalım gerekse de yürüyüş yapalım ayaklarımız yani bütün bedenimizin taşıyıcıları terler ve deri hücresi dökerler, bu nemli döküntüler kapalı bir ayakkabı içerisinde bakteriler için ziyafet demektir, bu ziyafet neticesinde bakteriler kimyasal salgı üretir ve efor sarf etmeye devam ettikçe bu salgı artar ve koku gittikçe artmaya devam eder.

Neden Ter Kokarız? Evet, yine bir konuya bilimsel açıdan yaklaşmaya çalıştık, beğendiğinizi umarız,

Neden Ter Kokarız?

@tarihlibilim

#apokrin #ekrin #terbezleri #ABCC11 #tarihlibilim

https://www.tarihlibilim.com/post/isinmayan-parmaklar/

https://www.tarihlibilim.com/post/sac-neden-kivircik-olur/

Hoşunuza gidebilecek yazılar

Leave a Comment

Reklam Engelleyici Fark Edildi

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız