Mikrodalgalar ile Fırının ilişkisi

mikrodalga fırın

Eriyen Çikolata

Mikrodalgalar ile Fırının ilişkisi ile ilk konuşulması gereken şey 1945 yılında Percy Spencer‘in cebinde eriyen çikolatalar dersek kafanız karışabilir. Şimdi bunun ne anlama geldiğini anlatmak için vakit kaybetmeden tarihin içine kısa bir yolculuk yapalım.

Percy Spencer orduya katıldığında Radyo Teknolojisine olan merakı devam eden bir mucitti. Aktif bir radar setinin önünde dururken cebindeki şeker ve çikolataların eridiğini fark etti, aslında o anda orada olan şey, elektromanyetik yelpazenin parçası mikrodalga ışık ışınlarının hareket etmesiydi.

Mikrodalga ışınları ile Işık ışınlarını farklı kılan dalga pikleridir. Fırın içerisindeki dalga pikleri arası 12,2 cm iken, görünür ışıkta bu yaklaşık 200.000 defa daha fazladır.

Mikrodalgalar ile Fırının ilişkisi

Aslında olan ne? Arkasında ki Bilim ne?

Dielektrik Isınma;

Evet, kısaca dielektrik ısınma meydana gelmiştir. Açıklamak gerekirse mikrodalgalarla çevrili bir molekül düşünelim, mikrodalgalar fırının içinde olsun, molekül de bir kâse çorba olsun. Çorba içerisinde yer alan moleküller elektriksel alanında kendini hizalamaya çalışır. Bu hareket aşağıdan yukarıya, yukarıdan aşağıya bir yol şeklinde olacaktır. Bu harekette oluşan enerji moleküle aktarılacaktır, işte bu aktarım fırının içindeki molekülün ısınması ile dielektrik ısınmanın gerçekleşmesini başlatmış olacaktır.

Örnekte çorba olması kafa karıştırmasın, çorbada su bulunduğundan dolayı su barındıran her şey için ısınma geçerlidir. Üstelik sadece su ile de sınırlı değildir, şeker ve yağ içinde aynı şeyi söyleyebiliriz. Düzensiz elektriksel yüke sahip her şey mikrodalga fırında ısınır.

Donmuş Su, yani buz onun için ne diyebiliriz.

Donmuş su içerisindeki moleküller hareket edemezler bu sebeple buz mikrodalgaya bırakıldığında çözülmez. Siz yine de denemeyin ama denerseniz zamanın geçtiğini ama sonuç elde edemediğinizi görerek pişman olacaksınız. Mikrodalgalar ile Fırının ilişkisi artık tarafınızdan biliniyor olmasından memnunuz.

@tarihlibilim

#science #bilim #bilimsel #bilimiseviyoruz #tarih #history #historía #tarihlibilim

https://www.tarihlibilim.com/post/duduklu-tencere/

https://www.tarihlibilim.com/post/madenci-dostu-buhar-makinesi/

Öne Çıkan Yazı

Tetris oyunu

Penisilinin keşfi

ATM’nin Doğuşu

1 comment

Bazı tesadüf icatlar - Tarihli Bilim Eylül 13, 2024 - 6:31 pm
[…] test etmek için mısır tanelerini kullanarak patlamış mısır yaptı. Ardından, yumurtayı mikrodalgalarla ısıtarak pişirdi. Bu deneyler, mikrodalgaların yiyecekleri hızlı bir şekilde […]
Yorum Ekle