Maple Deneyi bu aralar sık duyduğumuz bir terim olmalı. Tesla‘nın yıllar önce hayali olan kablosuz elektrik iletimi projesi ile ilgilenen bilim meraklıları için ise süper bir gelişme. Önce Tesla’nın hayalinden bahsetmek yerinde olacaktır.
Tesla’nın hayali
Nikola Tesla, kablosuz elektrik iletimi konseptiyle ilgili fikirlerini ve çalışmalarını 19. ve 20. yüzyılın başlarında ortaya koymuştu. Özellikle 1890’ların sonlarında ve 1900’lerin başlarında, Tesla kablosuz iletişim ve enerji iletimi üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmıştır. Örneğin, 1891 yılında, Nikola Tesla, kablosuz iletişim ve enerji iletimi için “yeryüzünü elektromanyetik dalgalarla doldurmayı” önermişti. Ayrıca, Wardenclyffe Kulesi projesiyle de tanınmıştır. Bu proje, kablosuz iletişim ve enerji iletimi amacıyla tasarlanmış büyük bir tesisin parçası olarak düşünülmüştür.
Günümüzde, uzaydan enerji iletimi çalışmalarıyla Nikola Tesla’nın yüzyıl öncesinde hayalini kurduğu kablosuz elektrik iletimi vizyonu yeni bir boyut kazanıyor. Tesla’nın kablosuz güç iletimi hayali, modern kablosuz iletişim teknolojilerinin ve enerji iletimi araştırmalarının temelini oluşturmuş. Bugün ise bu hayal uzaydan enerji iletimiyle gerçeğe bir adım daha yaklaşıyor.
MAPLE Deneyi
MAPLE (Düşük Yörünge için Güç Transferi Mikrodalga Dizisi Deneyi) adı verilen bu deney, uzaydan güneş enerjisinin iletimini mümkün kılan bir dönüm noktasını işaret ediyor.
Bu deney bir video oyunundan alınmış bir fikirle başladığını biliyor muydunuz? Ancak gerçek dünyada hayata geçirilen bir proje olmayı başarmıştır. Kablosuz enerji, uzaydan yeryüzüne ışınlandı. Uzayın sonsuz boşluğunda, güneş enerjisini toplayıp bunu Dünya’ya ileten bu deney, bilim ve teknolojinin sınırlarını zorluyor. Haziran 2023’te başlatılan bu deneysel çalışma, yörüngede dönen bir uydu üzerindeki güneş panelleri aracılığıyla Dünya’ya enerji iletimi sağlıyor.
Uzay Güneş Enerjisi Göstericisi (SSPD) projesinin lider araştırmacısı ve eş-direktörü Ali Hajimiri, uzaydan Dünya’ya kablosuz enerji transferi potansiyelini araştırmak için geliştirilen projenin umut verici olduğunu belirtiyor.
Hajimiri şöyle diyor;
“İnternetin bilgiye erişimi demokratikleştirdiği gibi, kablosuz enerji transferinin de enerjiye erişimi demokratikleştirmesini umuyoruz. Bundan faydalanmak için herhangi bir enerji iletim altyapısına ihtiyaç olmayacak. Bu, enerjiyi uzak bölgelere ve savaş veya doğal afetle harap olmuş alanlara gönderebileceğimiz anlamına geliyor”
MAPLE Deneyi ne başarabilir?
Eğer bu teknoloji yaygınlaşır ve geliştirilirse, deprem gibi afetlerden etkilenen bölgelere hızlı ve etkin bir şekilde elektrik sağlama imkânı doğabilir. Altyapısı zarar görmüş veya tamamen yok olmuş bölgelerde, acil durum yardım çalışmaları ve temel ihtiyaçların karşılanması için gerekli enerji, uzay bazlı güneş enerjisi istasyonlarından kablosuz olarak iletilerek sağlanabilir.
Dileriz bunun dışında daha birçok alanda geliştirilir ve kullanılır…
@tarihlibilim