Kızıl Gezegende su aramak denince akla Mars’a gitmek mutlaka gelecektir. Peki, hepsi bu kadar mı? Bugün yine yukarılardayız.
NASA, Güneş enerjisiyle çalışan uçakla Mars’ta su arayacak
NASA, gezegenin atmosferinde yüksek irtifalara çıkabilen ve Kızıl Gezegende su izlerini araştırmak üzere tasarlanan dev bir uçak projesi için ilk finansman desteğini almış durumda. Mars Aerial and Ground Intelligent Explorer veya kısaca Maggie adı verilen bu güneş enerjili araç, NASA’nın öncü Ingenuity Mars helikopteri gibi dikey kalkış ve iniş (VTOL) yetenekleri ile Mars atmosferinde uçabilecek. Uzay ajansı, tamamen şarj edilmiş pillerle Mars uçağının 1.000 metre yükseklikte yaklaşık 180 kilometre uçabileceğini ve Mars’ta bir yıl boyunca toplam menzilinin 16.000 kilometrenin üzerinde olmasını bekliyor.
NASA, bu uçak aracılığıyla Kızıl Gezegen’in atmosferini inceleyerek su arama, gezegenin zayıf manyetik alanının kökenini araştırma ve Mars’taki metan sinyallerinin belirsiz kaynağını tespit etme gibi üç farklı çalışma yürütmeyi planlıyor. NASA’nın bir blog yazısına göre, “Maggie”, Mars’ta ilk kez gerçekleştirilecek küresel ölçekli atmosferik görevi başarabilecek ve Mars yüzeyinin neredeyse tamamını keşfetme yeteneğinde devrim yaratabilecektir. Bu proje, jeofiziksel özelliklerle ilgili önemli bilgiler sağlayarak Mars’ın gizemlerini çözmeye yönelik umut verici bir adımı temsil etmektedir.
Perseverance’in farkı
Mars’ta hava araçları geliştirmenin temel zorluklarından biri, Kızıl Gezegen’in çok ince atmosferindeki yüzey hava basıncının Dünya’daki deniz seviyesinden 30-40 km yüksekliğe kadar düşebilmesidir. Bu durum, hava araçlarının bu zorlu ortamda havalanmalarını ve kontrollü uçuşlarını sürdürmelerini oldukça zorlaştırmaktadır. Önceki uzay keşif araçları genellikle Mars gibi diğer gezegenleri keşfetmek amacıyla gönderildiklerinde, örneğin NASA’nın Curiosity‘si veya Çin’in Zhurong‘u gibi, genellikle yere sabitlenmiş bir konumda kalmaktaydılar. Ancak, NASA’nın Perseverance Mars misyonunun bir parçası olarak öncü Ingenuity helikopterinin başarısı, Mars üzerinde havadan gerçekleştirilecek görevleri daha çekici hale getirmiştir.
Ingenuity helikopteri
Başlangıçta başka bir gezegende motorlu uçuş için bir teknoloji gösterisi olarak tasarlanan 1,8 kg ağırlığındaki Ingenuity helikopteri, kalkış ve Mars’ı keşfetme konusunda büyük başarı elde etti. Kısa sürede test aşamasını tamamlayarak bilimsel araştırmalara katkıda bulunmaya hazır hale geldi. Bu başarı, Çin’in uzay ajansını da etkileyerek, kendi “katlanabilir” Mars helikopterini geliştirmeye teşvik etti. Çin’in uzay ajansı, gelecekteki bir görevde Kızıl Gezegenden örnekler almak amacıyla bu teknolojiyi kullanmaya hazırlanıyor. Ancak, havacılık ve uzay araştırmacısı Ge-Cheng Zha, bu konseptin “uygulanabilir gibi görünse de”, uçağın “Mars atmosferik koşulları altındaki” performansının daha fazla araştırılmasını talep ediyor.
Kızıl Gezegende su aramak fikri bulana kadar devam edecek gibi görünüyor. Tabi sadece kızıl gezegen ile sınırlı değil. Öte gezegenler ve evrenin bir başka yerinde yaşanabilir gezegen arayışımız devam edecek gibi görünüyor.
https://www.tarihlibilim.com/post/gunes-sisteminde-kesfedilen-gezegenler/
https://www.tarihlibilim.com/post/uzaya-cikan-ilk-turk-astronot/
https://www.tarihlibilim.com/post/parker-solar-probe/
https://www.tarihlibilim.com/post/137-isik-yili-uzaklikta-yasanabilir-bir-super-dunya/