Cumartesi, Haziran 29, 2024
Abone Formu
Home » Kauçuğun Keşfi ve Tarihsel Yolculuğu

Kauçuğun Keşfi ve Tarihsel Yolculuğu

Kauçuğun Keşfi ve Tarihsel Yolculuğu

by Serhat AGAYA
0 comment 338 gör

Kauçuğun Keşfi ve Tarihsel Yolculuğu hakkında yazmaya başlamadan önce İngilizce bir terim açıklaması yerinde olacaktır.

İngilizcede Yağmurluk için Mackintosh teriminin de kullanıldığını duymuşsunuzdur, neden Mac takısı ile başlayan bir sözcük dile yerleşmiş olabilir? Şimdilerde kısaca sadece bu takı kullanılarak yağmurluğa Mac bile denmektedir,

Su geçirmez kumaşın mucidi – Charles Macintosh
Macintosh’un Fabrikası

İskoçyalı ve aslında bir memur olan kimya meraklısı Charles Macintosh 1820’li yıllarda yaptığı deneysel çalışmalar sırasında Güney Amerika’da bulunan ağaçlardan (Hevea brasiliensis) elde edilmiş olan kauçuğu ayrıştırdığını fark edince bunu iki kumaş arasında kullanabileceğini sorgulamaya başladı. Onun ihtiyacı olan o an iki kumaş ve çözelti haline gelmiş kauçuktu, çözeltiyi iki kumaş arasına dökerek kurutulmasını sağladı ve sonrasından elde ettiği bu yeni kumaşın su geçirmez olduğunu fark etti, çok geçmeden hemen 1823 yılında su geçirmez kumaşın patentini aldı. O yıllarda İngiltere’de Manchester şehri pamuk ticaretinin merkeziydi ve artık başarılı bir girişimci olan Charles Macintosh çok geçmeden bu şehre hemen bir fabrika kurdu.

Charles Macintosh ‘un mucit ortağı Thomas Hancock ise aynı yıllarda elastik kauçuk şeritlerin patentini almıştı, bu icatta elastik kadın iç çamaşırlarının daha kullanılabilir olmasını sağlayacaktı, bu konuyu bir başka makalede irdelemek daha iyi olacaktır.

Kauçuğun Keşfi ve Kısa Tarihi

Kauçuğun Keşfi ve Tarihsel Yolculuğu başlasın. Kauçuk başlı başına sıkıntılı bir malzeme olmasından dolayı onun başka işlemlere maruz bırakılması en başından beri gerekmiştir, soğukken sert, sıcağa maruz bırakıldığında yapışkan oluyordu. Dilerseniz öncesinde kauçuğun Avrupa’ya ulaşmadan önceki durumundan bahsedelim.

Ham kauçuk

Kauçuk terimi, diğer dillere Keçuva (Güney Amerika’da And Dağlarında konuşulan bir Kızılderili halkı) dilinde kullanılan ve ağlayan ağaç anlamına gelen kauchuk sözcüğünden türetilerek yayılmıştır. 1492 yılından sonra Yeni Kıta Amerika’ya yapılan keşiflerde kullanılan günlüklerde, yerli halkın kauçuk elde ederek top yaptığı ve o topla oyunlar oynadığı yazmaktadır. Aslında Aztekler kauçuğun kullanılabilir bir malzeme olduğunu Avrupalılardan çok önce keşfetmiş ve kullanmaya başlamışlardı. Avrupa’ya ise ilk ulaştığında sadece silgi yapımında kullanılmıştır.

Kauçuk az önce bahsettiğimiz Charles Macintosh ile başlayan süreç ile Hancock, Goodyear gibi değerli daha birçok icat sever ile günlük yaşamın içinde çok önemli bir yere ulaşacaktı. Yağmurluk, kadın iç çamaşırı, çizme, balon, prezervatif, elektrik kabloları, lastik teker ve daha nice icat günlük yaşamın vazgeçilmezi hailine gelecekti. Günümüzde üretilen kauçuğun yılda 18 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir.

Kauçuk Plastiğe Dönüşüyor

Başlangıçta kısaca bahsettiğimiz Charles Macintosh’ un icadına dönecek olursak, Macintosh çok sayıda deneyler gerçekleştirmiş ve kömür katranın damıtılmasıyla elde edilen nafta ile başarılı olmuştur. Naftanın çözücü etkisi ile su geçirmezliği üzerine yoğunlaşarak bunu iki kumaş arasında kullanarak, su geçirmezliği kumaşa aktarabileceğini düşündü, iki kumaş levha arasına karışımı aktararak kumaşın su geçirmez olmasını sağladı, yalnız bir sorun vardı, bu yeni üretilmiş kumaş türü maalesef çok kötü kokuyordu. İlerleyen yıllarda hem Macintosh kendisi hem de Hancock bununla ilgili deneylerine devam ettiler.

Önceleri savunma sanayisinde sadece askeri amaçla kullanılmaya başlanan bu kumaş türü daha sonra yaygınlaşarak herkesin kullanabileceği günlük bir materyale dönüşecekti. Otomobiller, bisikletler ve daha nice keşif plastik ile bambaşka şeylere evrilecekti.

Kauçuğun Keşfi ve Tarihsel Yolculuğu ile ilgili makalemizi beğendiğinizi umuyoruz. : )

@tarihlibilim

#bilim #sci #science #bilimeyolculuk #goodyear #tariheyolculuk #hancock #charlesmcintosh #mac #tarihlibilim

https://www.tarihlibilim.com/post/polarin-hikayesi-ham-petrolle-baslayan-geri-donusum-ile-devam-eden-bir-hikaye/

https://www.tarihlibilim.com/post/tarihe-yon-veren-icatlar/

Hoşunuza gidebilecek yazılar

Leave a Comment

Reklam Engelleyici Fark Edildi

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız