Cumartesi, Haziran 29, 2024
Abone Formu
Home » Kahvenin Tarihi

Kahvenin Tarihi

Kahvenin Tarihi

by Serhat AGAYA
0 comment 383 gör

Dünyada Petrol sektöründen sonra 2. büyük sektörün Kahve sektörü olduğu düşünülüyor. Kahve sektöründe tüm dünyada ise tahminen 50 milyondan fazla kişinin çalıştığı tahmin edilmekte.

Bir varsayıma göre Kahve ilk olarak Etiyopya, eski bilinen adı ile Habeşistan da ortaya çıkmıştır. Kahvenin ana vatanı olarak bu sebeple Habeşistan kabul edilir. Şimdi de kahve ismi nerden geliyor ona bir bakalım isterseniz.

Kahvenin Tarihi

Kahve İsmi Nereden Geliyor?

Kahve ismi de bu bölgede yer alan Kaffa (Kefa) şehrinden geldiği öne sürülür. Tarihte yer almış büyük Afrika Krallıklarından Kaffa Krallığı zamanında bu şehir ticari bir önem taşıyordu. Kahve bugün dünyada en fazla Etiyopya’da tüketilmese de en fazla kahve üretilen ülkelerin başında gelmektedir. Şimdide ortaya çıkış hikayesine değinelim.

Kahvenin Tarihi ile İlgili Keyifli Bir Hikâye;

Antik bir Kahve kabı

Kahvenin ortaya çıkışı ile ilgili farklı rivayetler olsa da en eğlenceli buluş hikayesi ise Çoban Kaldi ile keçileri arasında olandır.

Bu hikâyede Kaldi keçilerini otlatmak için her zamanki gibi en elverişli yerleri aramak için seyir halindedir. Bu defa keçilerini otlattığı yerde vakit biraz fazla geçmiştir.

Akşam olmasına rağmen keçilerinin her zamankinden aktif hareket ettiğini hatta 2 ayak üzerinde durup birbirlerine kafa attıklarını, dans edercesine hareket ettiklerini, melodik melediklerini fark edince bir şeylerin ters gittiğini fark eder ve sebebini öğrenmeye çalışır. Neticesinde keçilerinin kırmızı meyveli bir bitki yedikten sonra böyle hareket ettiklerini görür.

Kaldi bu farklı bitkiyi yedikten sonra keçilerinin ölmesinden korkar. Ne mutlu ki böyle bir şey olmaz. Belki de bu sebeple aynı yere ve aynı bitkiyle bir deneme daha yapmak ister, ilerleyen günlerde kendisi de bu bitkiyi dener ve günün devamında kendisi de keçileri ile birlikte dans etmeye başlar.

Kendini çok enerjik ve zinde hissedince gidip bunu babasına anlatır ve çok yakın zamanda bu bitkinin insan üzerinde yaptığı etki tüm Habeşistan’a yayılır oradan da tüm dünyaya.

Kahve Müslüman tüccarlar vasıtasıyla Habeşistan’dan Arap yarımadasına, Cenevizliler vasıtasıyla Avrupa’ya oradan tüm dünyaya ulaşır. Ayrıca Arap yarımadası vasıtasıyla Osmanlı’ya ulaştığını da belirtmek gerekir. Avrupa, Osmanlı’dan bağımsız olarak kahve ile Cenevizliler vasıtasıyla tanışmış olsalar da Osmanlı ile birlikte bu bildikleri içeceği adeta yeniden keşfetmişlerdir.

Türkiye’de Kahve Yemen’den gelir. Sözü de kahvenin o dönem Arap yarımadasından gelmesi sebebiyle ortaya çıkmıştır. Kahve çeşitleri ile ilgili başka makalelerimizde olacak. Okumaya ve takip etmeye devam edebilirsiniz.

Kahvenin Tarihi isimli makalemizi severek okuduğunuzu umuyoruz. 🙂

@tarihlibilim

#bilim #tarih #kahvelezzeti #Pavoni #cafetime #AchilleGaggia #luigibezzera #italya #milano #cafe #latte #turkkahvesi #espresso #tarihlibilim

Hoşunuza gidebilecek yazılar

Leave a Comment

Reklam Engelleyici Fark Edildi

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız