İkinci bir kişiye Neuralink sibernetik implantının takıldı

İkinci bir kişiye Neuralink sibernetik implantının takıldı

İkinci bir kişiye Neuralink sibernetik implantının takıldı. Elon Musk, Tesla ve SpaceX’in kurucusu, yakın zamanda ikinci bir kişiye Neuralink sibernetik implantının takıldığını duyurdu. Bilgisayar bilimci Lex Fridman‘ın sunduğu bir podcast’te konuşan Musk, ikinci başarılı implantasyon hakkında ayrıntılar paylaştı.

İmplant çok iyi sonuçlar veriyor

Musk, “Bu konuda temkinli olmak istemiyorum ama ikinci implant çok iyi sonuçlar veriyor,” dedi. “Çok fazla sinyal ve elektrot var. Sistem çok iyi çalışıyor.” Musk, Neuralink için planlanan adımları “devasa” olarak nitelendirdi ve şirketin önümüzdeki yıllarda elektrot sayısını artırmayı ve sinyal işlemeyi iyileştirmeyi hedeflediğini belirtti.

Neuralink’in internet sitesine göre, implanttaki elektrotlar beyin sinyallerini alır ve bu sinyalleri işlemden geçirerek kablosuz olarak bir bilgisayara veya mobil cihaza iletir. “Beyin-bilgisayar arayüzümüz tamamen implante edilebilir, kozmetik olarak görünmez ve gittiğiniz her yerde bir bilgisayarı veya mobil cihazı kontrol etmenizi sağlar.

Bloomberg’e göre, Barrow Nöroloji Enstitüsü CEO’su Michael Lawton, başlangıçta operasyon için seçilen hastanın tıbbi bir rahatsızlık nedeniyle operasyondan çekilmek zorunda kaldığını ve bu nedenle ikinci implantasyon ameliyatının Haziran ayında ertelendiğini bildirdi.

İkinci bir kişiye Neuralink sibernetik implantının takıldı

İlk Neuralink implantı, bu yılın başlarında quadriplegic Noland Arbaugh‘a yapıldı. Arbaugh, bu prosedürü klinik bir araştırmanın parçası olarak geçirdi. 30 yaşındaki Arbaugh, cihazın hayatına büyük katkı sağladığını, video oyunları oynamasına, satranç oynamasına ve internette gezinmesine yardımcı olduğunu belirtti. Arbaugh, 2016’da geçirdiği dalış kazası sonrası yaşama yeniden uyum sağlamaya çalışıyordu. “Bir kere kullanmaya alıştığınızda, bir daha bırakamıyorsunuz,” dedi.

Arbaugh, Neuralink deneyimi sırasında bazı sorunlarla karşılaştı. “İmlecin kontrolünü kaybetmeye başladım. Bazı değişiklikler yaptıklarını ve bunun sebebinin bu olduğunu düşündüm,” dedi. Ancak daha sonra, “beynimden ipliklerin çekildiğini” öğrendi.

İkinci implant nakli

Musk, podcast sırasında ikinci Neuralink alıcısının da omurilik yaralanması geçirdiğini doğruladı. Nöroşirurji uzmanı Matthew MacDougall, Fridman’ın podcast’ine katılarak Neuralink ameliyatının “gerçekten basit ve anlaşılır bir işlem” olduğunu söyledi. MacDougall, “Yaptığım ameliyatın insan kısmı çok basit,” dedi. “Hayal edilebilecek en temel nöroşirurji prosedürlerinden biri.

İşlem sırasında cerrahlar, beynin üst kısmındaki deride bir kesi açar. “Eğer uzman bir konser piyanistiyseniz, beyninizin bu kısmı çaldığınız süre boyunca sürekli aydınlanır,” dedi. Tetraplejik hastalar bile parmak hareketlerini hayal ettiğinde, beynin bu kısmı hala aydınlanır. MacDougall’a göre, cerrahlar başın üst kısmındaki deriyi kestikten sonra, kafatasında 2,5 cm çapında bir delik açar ve beynin yüzeyini Neuralink robotuna gösterir. “Robot, insan saçından çok daha küçük elektrotları alabilir ve bunları kortekse çok hassas bir derinliğe yerleştirir.

Robot işlemi tamamladıktan sonra, insan cerrah implantı kafatasındaki deliğe yerleştirir, vidalar ve deriyi tekrar diker. “Tüm işlem birkaç saat sürer,” dedi.

Öne Çıkan Yazı

Genom Teknolojisi

Hızlı şarj telefona zarar verir mi?

Deniz suyunu içilebilir hale getirme fikri