İngiltere, havalimanlarında yapay zekâ destekli yüz tanıma sistemleri ile E-Gate adı verilen yeni bir aşamaya geçiyor. Bu sistem, seyahat edenlerin işlemlerini hızlandırırken, yapay zekâ aynı zamanda uçuş yapacak yolcuların göçmenlik yasalarına uygun olup olmadığını kayıtları tarayarak anlayabilecek.
Son bir yılda yapay zekânın hayatımıza tamamen entegre olmasıyla birlikte, bu teknoloji kendini sürekli olarak geliştirmeye devam ediyor.
Son olarak, İngiltere havalimanlarında kullanılmaya başlanan yapay zekalı yüz tanıma sistemi sayesinde, artık pasaport kontrolüne ihtiyaç duyulmayacağı belirtildi.
İçişleri Bakanlığı’nın planlarına göre, İngiltere’de yüz tanıma sistemi kullanılarak, Dubai’deki gibi yapay zekâ destekli bir “akıllı sınır” oluşturulması amaçlanıyor. Bu sınır, temassız seyahat ve 50 farklı ülke için kullanılacak.
Ne gibi faydaları olacak?
İki önemli faydası;
- Önceden bilgi sahibi olma; Sınır Gücü Genel Müdürü Phil Douglas, yeni programın daha fazla temassız yüz tanıma teknolojisi kullanacağını açıkladı. Bu sayede, insanlar hakkında önceden daha fazla bilgi sahibi olunabilecek ve kişilerin önceki ziyaretlerine dair Birleşik Krallık’ta bulunup bulunmadıkları tespit edilebilecek.
- Göçmenlik yasalarına uyum; Douglas, ayrıca programın göçmenlik yasalarına uyum konusunda da bilgi sağlayacağını belirtti. Bu sayede, güvenlik sistemlerinde ilgili kayıtların kontrol edilmesiyle birlikte uçağa binmelerine izin verilmeyecek kişilerin belirlenebileceğini ifade etti.
Havalimanlarında yüz tanıma yaygınlaşırsa
Yüz tanımanın havalimanlarında yaygınlaşması birçok fayda sağlayabilir:
- Hızlı ve Etkin İşlemler: Yolcuların kimlik doğrulama süreçleri daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleşir. Bu, uzun kuyrukların azalmasına ve seyahat süreçlerinin iyileşmesine katkı sağlar.
- Güvenlik Artışı: Yapay zekâ destekli yüz tanıma sistemleri, güvenlik kontrolü sırasında daha etkili bir şekilde potansiyel tehditleri tespit edebilir, güvenliği artırabilir.
- Temassız Seyahat: Temassız yüz tanıma, fiziksel teması en aza indirir, bu da özellikle salgın dönemlerinde hijyen ve güvenlik açısından önemli bir avantajdır.
- Verimlilik Artışı: Yolcuların belirli noktalarda otomatik olarak tanınması, personel ve kaynak kullanımında daha verimli bir yönetimi sağlayabilir.
- Kişisel Deneyim İyileşmesi: Yolcular, daha hızlı ve sorunsuz bir geçiş deneyimi yaşayarak seyahatlerinden daha olumlu bir izlenim edinebilirler.
- Göçmenlik Kontrolleri: Yüz tanıma ile yapay zekâ, göçmenlik yasalarına uyum konusunda daha etkili bir şekilde bilgi sağlayabilir, bu da havaalanlarında daha güvenli bir ortam oluşturabilir.
- Kayıp İnsan Bulma: Yüz tanıma sistemleri, kayıp kişileri tespit etmede ve bulmada yardımcı olabilir, bu da güvenlik açısından önemli bir avantajdır.
Bu avantajlar, havalimanlarında yüz tanıma teknolojisinin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkabilir.
Deneme Çalışmaları
Ayrıca, gelecekte sınır ötesi dijital kimliklerin kullanıma alınabilmesi için testler yapılıyor ve yapılmaya devam ediyor. Bizi nasıl bir gelecek bekliyor hep birlikte yaşayarak göreceğiz.
https://www.tarihlibilim.com/post/yapay-zekanin-tarihi/
https://www.tarihlibilim.com/post/metaverse/
https://www.tarihlibilim.com/post/bilgisayar/
https://www.tarihlibilim.com/post/telefon-sarj-istasyonlari-guvenli-mi/
1 comment
[…] bir şekilde hareket etmek için karmaşık yapay zekâ sistemlerine dayanıyor. Tabi bir de havalimanları, orada da artık yapay zekâ önemli bir yardımcı olmaya […]