Perşembe, Kasım 21, 2024
Abone Formu
Home » Fotokopi makinası nasıl icat edildi?

Fotokopi makinası nasıl icat edildi?

Fotokopi makinası nasıl icat edildi?

by Serhat AGAYA
0 comment 588 gör

Fotokopi makinası nasıl icat edildi? Chester Carlson elektronik firmalarının patent bölümünde başkanlık yapmış, fizik ve hukuk alanında başarı elde etmiş Patent Avukatı biriydi. Evde geçirdiği vakitleri bile bir buluş yapmak maksadıyla geçiren hatta bu sebeple eşi ile sık sık tartışan biri olan Carlson, evinin mutfağında başladığı deneysel çalışmalarına çok sonraları çok daha profesyonel ortamlarda devam edecekti.

Büyük Buhran dönemini yaşamış biri olarak, belgelerin kopyalarını sadece karbon kâğıdı kullanılarak değil de başka türlü nasıl çoğaltılabileceğini sorgulamaya başladığında kendisi de yeni bir şey icat edeceğini eminiz düşünmemişti. Öyle ki bir belgenin ışık alan kısmında algılanan bölümün, yani boş bir kâğıtta yazılı olan yerin, elektrik yüklü bir plaka üzerine yansıtılmasıyla kopya elde edilebileceğini düşünmüştür.

Fizik alanındaki bilgileri ile günlerce, haftalarca, aylarca sayısız vaktini, kütüphanesi ve mutfağında deney yaparak geçirip sonunda Edison’un o meşhur sözünün vücut bulmuş haline dönüşmüştür.

Yüzde bir ilham, yüzde doksan dokuz ter.

Fotokopi makinası nasıl icat edildi? – Chester Carlson

İlk deneyler

Kurtayağı Bitkisi (Kibrit Otu)

Carlson, kurtayağı bitkisinden elde ettiği siyah toz ve sülfür kaplı plaka ile denediği kopya deneylerinde kendisini başarılı görmemiş ve çalışmalarını sürekli daha ileriye götürmeye çalışmıştır. Başlangıçta plaka üzerinde kaplı olan sülfür yerini selenyuma, kurtayağı tozundan elde edilen siyah toz ise yerini demir tozuna bırakmıştır.

Carlson’ un deneysel çalışmaları, IBM, Kodak, RCA, General Electric gibi büyüyen firmaların benzer çalışmaları ile çok yol katetmiştir. Ancak en büyük gelişmeler kâr amacı ile hareket etmeyen Battelle Memorial İnstitute ile en ciddi bir gelişme göstermiştir.

1948 yılına geldiğimizde bir fotoğraf firması olan Haloid ile fotokopi makinelerinin ilkel ilk modelleri piyasada satılan teknolojik bir ürün olarak boy göstermeye başlamıştır. Bu dönemin teknolojik makineleri sadece bir kopya için 14 adım izliyor ve çıktıyı 45 saniyede verebiliyordu.

Yine de ilgi gören bu icat İş yerleri için kolaylaştırıcı bir ürün olarak kabul görerek patent sahibi Carlson’a ödül kazandırmıştır. Carlson ise bu ödülü bağışlamıştır. Haloid ise ilerleyen yıllarda ismini Xerox Corporation olarak değiştirmiştir. Bizim bugünlerde fotokopi dediğimiz şey ise o yıllarda kserografi (Xerography) olarak söylenmekteydi. Böylece Eski Yunancada “kuru” anlamına gelen bu kelime firmaya da ismini vermiştir.

Nasıl Çalışır?

Nasıl çalışır?

Çalışma prensibi hakkında şöyle açıklamak mümkündür. Kâğıt makineye yüklenir, pozlama meydana gelir, ısıtılmış demir tozları kâğıt üzerine yüklenir.

Yükleme: Silindirik tambur, korona teli veya şarj silindiri adı verilen yüksek voltajlı bir tel tarafından elektrostatik olarak yüklenir.

Tambur, fotoiletken bir malzemeden bir kaplamaya sahiptir. Bir foto iletken, ışığa maruz kaldığında iletken hale gelen bir yarı iletkendir.

Pozlama : Kopyası alınacak belgeyi parlak bir lamba aydınlatır ve orijinal belgenin beyaz alanları ışığı fotoiletken tamburun yüzeyine yansıtır. Işığa maruz kalan tambur alanları iletken hale gelir ve bu nedenle toprağa deşarj olur. Işığa maruz kalmayan tambur alanı (kopyası alınacak belgenin siyah kısımlarına karşılık gelen alanlar) negatif yüklü kalır.

Gelişme : Toner artık pozitif olarak yüklenmiştir. Görüntüyü geliştirmek için tambura uygulandığında, çekilir ve negatif yüklü alanlara (siyah alanlar) yapışır.

Transfer : Tambur yüzeyinde oluşan toner görüntüsü, tamburdan, tamburun sahip olduğundan daha fazla negatif yüke sahip olan kâğıda aktarılır.

Fırınlama : Toner eritilir ve ısı ve basınç silindirleri ile kâğıda yapıştırılır.

Baskılama Tarihçesi

Bir belgeyi kopyalamak, çoğaltmak eski tarihlerden bu yana hep zahmetli ve bir o kadarda önemli bir şeydi. Aşağıda bilinen en eski çoğaltma yöntemlerini kronolojik sıralamak istedik.

Tahta baskı 200’lü yıllar

Çin Matbaası 593

Taşınabilir Baskı 1040’lı yıllar

İntaglio Baskı 1430’lu yıllar

Matbaa 1440

Dağlama Tekniği 1515

Mezzotint 1642

Kabartma Baskı 1690

Akuatik 1772

Litografi 1796

Renkli Taş basması 1837

Döner Pres 1843

Hektorgraf 1860

Ofset Baskı 1875

Sıcak Metal Dizgi Yöntemi 1884

Mimeograf 1885

Papatya Tekerleği Baskısı 1889

Fotostat ve Rektikgraf 1907

Ekran Görüntüsü 1911

Ruh Çoğaltıcı Tekniği 1923

Nokta Vuruşlu Baskı 1940

Foto Dizgi 1949

Püskürtmeli Baskı 1950

Boya Süblimasyon 1957

Lazer Baskı 1969

Termal Baskı 1972

Katı Mürekkepli Baskı 1972

Termal Transfer Baskı 1981

3D Baskı 1986

Dijital Baskı 1991

Fotokopi makinası nasıl icat edildi? Makalemizi beğendiğinizi umuyoruz.

@tarihlibilim

#Science #haloid #generalelectric #otocopy #chestercarlson #tarihlibilim

https://www.tarihlibilim.com/post/matbaa-ne-zaman-kesfedildi/

https://www.tarihlibilim.com/post/tarih-bilimi-nedir/

https://www.tarihlibilim.com/post/daktilonun-tarihi/

Hoşunuza gidebilecek yazılar

Leave a Comment

ADN Bilişim Tarafından Tasarlandı

Reklam Engelleyici Fark Edildi

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız