Cumartesi, Haziran 29, 2024
Abone Formu
Home » Fonograf

Fonograf

Fonograf

by Serhat AGAYA
0 comment 418 gör

Telefon ile ilgili çalışmalar

1877’de Edison, Alexander Graham Bell‘in telefonla ilgili çalışmalarını büyük ölçüde geliştiren bir telefon vericisi üzerinde çalıştı. Vericisi, seslerin standart telefon hatları üzerinden daha yüksek sesle ve daha net bir şekilde iletilmesini mümkün kıldı.

Edison, telgraf ve telefon deneylerinin ardından 1877’de fonografı icat etti. Sesin hızla bir kâğıt parçasına kaydedilebileceğini düşünerek alüminyum folyo ile kaplı bir silindiri, diyaframı ve iğnesi olan bir makineye dönüştürdü. Edison, fonografıyla “Mary’nin küçük bir kuzusu vardı” ifadesini kaydettiğinde, makine bu ifadeyi tekrarlayarak hayranlık uyandırdı.

1878’de kurulan Edison Speaking Phonograph Company, fonografın yenilik değerinin azalmasıyla birlikte Edison’ın dikkatini başka konulara çevirmesine neden oldu.

Fonograf
Fonograf

Elektrik ve Edison

1878’de elektrikli ışık sistemine odaklanan Edison, fonografı neredeyse on yıl unuttu. 15 Kasım’da The Edison Electric Light Co’yu kurarak elektrik lambalarıyla ilgili deneyler yaptı. Patentleri şirkete devretti ve büyük bir hisse senedi aldı. Laboratuvar, 1879’a kadar sadece bir akkor ampul değil, aynı zamanda bir şehri aydınlatmak için tasarlanan bir elektrikli aydınlatma sistemi üzerinde çalıştı. Laboratuvar, kömürleşmiş iplik filamanının uzun ömürlü bir ampul için kilit rol oynadığını kanıtlayarak, bu bulguları lambaları yerleştirerek ve yılbaşı gecesi özel bir halka açık sergi düzenleyerek paylaştı.

Edison, yeni uğraşının uygulanabilirliğini kanıtlamak için 1882’de Manhattan’ın finans bölgesindeki Pearl Caddesi’nde Belediye Binası ve iki gazetenin bulunduğu yerde ilk ticari elektrikli ışık sistemi kurdu. Başlangıçta 400 lamba kullanılırken, sadece bir yıl sonra 513 müşteri tarafından 10.300 lamba kullanılmaktaydı.

Edison, elektrikli aydınlatma sistemi için gerekli aparatı üretmek ve işletmek üzere birkaç şirket daha kurdu:

Edison Electric Illulumining Company of New York

Edison Machine Works

Edison Electric Tube Company

Edison Lamp Works.

Geliştiriliyor

Mary, muhtemelen bir beyin tümöründen 9 Ağustos 1884’te öldü. 24 Şubat 1886’da Edison, Mina Miller ile evlendi ve West Orange, New Jersey’de büyük bir malikaneye taşındı. Edison ve Mina’nın kendi aileleri olduğu için, Edison’un ilk evliliğinden olan çocukları (Madeleine – 1888 doğumlu, Charles – 1890’da, ve Theodore – 1898’de), babalarının yeni hayatından uzaklaştı. Mary genellikle evde kalan ve hasta olan biri iken, Mina topluluk grupları, sosyal etkinlikler ve hayır kurumlarına zaman ayıran aktif bir kadındı. Aynı zamanda, kocasının genellikle umursamaz kişisel alışkanlıklarını düzeltmeye çabalar gösterirdi.

1887’de Edison, West Orange, New Jersey’de yeni ve daha büyük bir laboratuvar inşa etti. Tesis, bir makine atölyesi, fonograf ve fotoğraf bölümleri, bir kütüphane ve metalurji, kimya, ağaç işleri ve galvanometre testleri için yardımcı binalar içeriyordu.

Edison, fonograf üzerindeki çalışmalarını ihmal ederken, Chichester Bell ve Charles Sumner Tainter, grafofon adını verdikleri gelişmiş bir makine geliştirdi. Temsilciler, Edison’ı makine üzerinde bir ortaklık için ikna etmeye çalıştı, ancak Edison sadece fonografun kendi icadı olduğunu düşünerek iş birliği yapmayı reddetti. Bu yarışma, Edison’u fonograf çalışmalarına devam etmeye yönlendirdi ve 1887’de kendi fonografında Bell ve Tainter’ın yöntemlerini benimsedi.

Fonograf

Fonograf Pazarlanıyor

Öncelikle bir iş dikte makinesi olarak pazarlandı. Jesse H. Lippincott, fonograf şirketlerinin çoğunun kontrolünü ele geçirerek 1888’de North American Phonograph Co.’yu kurdu. İş karlı olmadı, Lippincott hastalanınca, Edison yönetimi devraldı. 1894’te North American Phonograph Co. iflas etti, Edison icadının haklarını geri aldı. 1896’da, ev eğlencesi için fonograflar yapmak amacıyla National Phonograph Co.’yu kurdu. Edison, fonograf ve silindir kayıtlar üzerinde iyileştirmeler yaparak Blue Amberol adlı kırılmaz bir silindir rekorunu piyasaya sürdü. 1912’de, disk fonograf piyasaya sürüldü. Edison diskleri, yalnızca Edison fonograflarında çalınmak üzere tasarlandı ve dikey yerine yanal olarak kesildi. Ancak, şirketin düşük kaliteli kayıtları seçme konusundaki itibarı başarıyı engelledi. Radyo rekabeti 1920’lerde işleri kötüleştirdi ve Edison disk işi 1929’da üretimi durdurdu.

Hareketli resimler

1888’de Edison, West Orange’da Eadweard Muybridge’in zoopraxiscope’unu inceledi ancak Muybridge ile çalışmayı reddederek kendi sinema kamerası üzerinde çalışmaya karar verdi. Edison’un ortağı William KL Dickson, Kinetograph adlı hareketli görüntü kamerası ve Kinetoscope adlı görüntü gözetleme deliği izleyiciyi icat etti. Kinetoscope salonları 1894’te New York’ta açıldı ve kısa süre sonra diğer şehirlere yayıldı.

1893’te, West Orange’da Black Maria adlı bir sinema stüdyosu açıldı ve kısa filmler üretildi. Edison, gözetleme deliği izleyicileriyle daha fazla kâr elde etme konusunda isteksizdi. Dickson, Edison’dan ayrılarak American Mutoscope Co.’yu kurdu ve Vitascope adlı bir projektör geliştirdi. 1896’da Vitascope büyük ilgi gördü, ancak Edison ve diğer sinema şirketleri arasında patentler konusunda yasal savaşlar başladı. Edison, Motion Picture Patents Co.’nun kurulmasıyla çeşitli şirketlere lisans verdi, ancak mahkemeler bu şirketi haksız bir tekel olarak gördü. 1913’te Edison, sesi filme senkronize etmeye çalıştı ancak Kinetofon sistemi mükemmel olmadığı için 1915’te ortadan kayboldu. 1918’de Edison, sinema filmi alanındaki ilgisini sona erdirdi.

https://www.tarihlibilim.com/post/thomas-edison/

https://www.tarihlibilim.com/post/telefonun-icadi/

https://www.tarihlibilim.com/post/ampulun-icadi-meger-edison-degilmis/

https://www.tarihlibilim.com/post/telgraf-ne-zaman-kesfedildi/

Hoşunuza gidebilecek yazılar

Leave a Comment

Reklam Engelleyici Fark Edildi

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız