Cumartesi, Haziran 29, 2024
Abone Formu
Home » Einstein’ın 5 önemli tavsiyesi

Einstein’ın 5 önemli tavsiyesi

Einstein'ın 5 önemli tavsiyesi

by Serhat AGAYA
1 comment 316 gör

Einstein’ın 5 önemli tavsiyesi belki size az gelebilir. Ebetteki beşten çok daha fazlası da olduğunu düşünebilirsiniz. Biz bugün önemli olduğunu düşündüğümüz ilk beşi size sunmak istedik. Hemen başlamak istiyoruz.

Evrenin sırlarını çözmek için bugün bile yıllar önce yaşamış dahi Einstein’ın fikirleri irdelenmeye çalışılarak çözülmeye çalışılıyor. Neden? Çünkü Einstein zamanının ötesinde bir dahi idi. Bugün onun yaşamımıza dokunacak 5 tavsiyesini paylaşmak isteriz. Tek tek ve kısa olarak söyleyecek olursak, tutku, deneyim, değerli olmaya çabalama, hayal gücü ve çalışmak diyebiliriz. Gelin şimdi hepsinin üzerinde kısa kısa duralım.

1 Tutku ve Merak

Einstein

Einstein, sık sık işine duyduğu tutkudan ve merakın gücünden bu sözlerle bahsederdi. Tutku, hayatınızı adamaya karar verdiğiniz şeyle ilgili olduğundan inanılmaz derecede önemlidir. Tutkulu olduğunuzda, sınırsız bir enerjiyle büyük zorlukların üstesinden gelme gücüne sahipsiniz. Ancak, tutkularımızı takip etmekten keyif alırız çünkü bunlar bizi gerçekten ilgilendiren şeylerdir. Tutkunun aracı ise meraktır ve bu, Einstein’ın takdir ettiği bir başka nitelik olan, sezgiye derinden kök salmıştır. Öyleyse, tutkunuzu bulun, merakınızın sizi ele geçirmesine izin verin ve sizi nereye götüreceğine güvenin.

2 Kişisel Deneyim

Belli bir yaştan sonra okumak, zihni yaratıcı uğraşlardan fazlasıyla uzaklaştırır. Çok fazla okuyan ve kendi beynini çok az kullanan herhangi bir kişi, tembel düşünme alışkanlıklarına düşer; tıpkı tiyatroda çok fazla zaman harcayan bir adamın, kendi hayatını yaşamak yerine, temsili olarak yaşamakla yetinmeye yönelmesi gibi.

Albert Einstein

Einstein, büyük miktarda bilgi tüketmenin etkilerini kendi deneyimleriyle öğrendi. Çok sayıda kitap okumanın ve bu bilgiyi uygulamaya yeterince zaman ayırmamanın üretken olmadığını kavradı. Bilgi, kişisel deneyiminizle elde edilen öğretilerden ziyade, kendi başlarına yeterli değildir. Bir şeyi başarmak veya belirli bir deneyimi yaşamak istiyorsanız, kitaplar, filmler, makaleler ve videolar sadece bir başlangıç noktasıdır. Bu kaynaklardan edindiğiniz bilgileri alıp kendi yaşamınızda uygulayarak, onları gerçeğe dönüştürebilirsiniz.

3 Değerli Olmaya Çalışın

Başarılı olmaya değil, değerli olmaya çalışın.- A.Einstein

Sıkı çalışma ahlakı elbette çok önemlidir. Ancak, işten elde ettiğiniz sonuçlar, o işi yaparken ki ruh halinize de büyük ölçüde bağlıdır. Bir hedefe ulaşmaya çalışırken ve eylemleriniz bu hedefi yakalamak için gösterdiğiniz çabayı yansıtıyorsa, muhtemelen onu sürekli kovalayacaksınız. Ancak, eğer eylemleriniz başkalarına değer katmakla ilgiliyse (vermek yerine almak), ve bu değeri en üst düzeye çıkarmaya odaklanıyorsanız, genellikle daha büyük bir değer elde etme eğilimindesinizdir. Çünkü temelde, değer bir tür para birimi gibidir. Dünyadaki büyük şirketler ve insanlar, en çok değer verdikleri alanlarda en fazla değer sağlama eğilimindedirler. Bu, başarı ve para kazanmanın her şey olduğu anlamına gelmez; ancak, sağladığınız değer, başarının ve hayattan aldığınız değerin en etkili ölçüsüdür. Çünkü sizi almak yerine yaratmaya teşvik eder.

4 Hayal Gücü

Hayal gücümden özgürce yararlanabilecek kadar sanatçıyım. Hayal gücü bilgiden daha önemlidir. Bilgi sınırlıdır. Hayal gücü dünyayı kuşatır.

Albert Einstein

Hayal gücü sıklıkla maalesef küçümsenir. Ancak tıptan bilime ve tabii ki sanata kadar hemen hemen her büyük insan çabasında çok önemli bir yere sahiptir. Einstein, hayal gücünün değerini ve gücünü erken kavradı ve kendi zamanındaki herkes kadar ustaca ve akıllıca kullandı.

Sonuç olarak, Einstein’ın başardığı şey önceden hiç kimsenin yapmadığı bir şeydi. Temel gerçeklere tamamen yeni bir bakış açısı getirmek için, daha önce çözülmemiş bir bulmacanın parçalarını bir araya getirir gibi bir yaklaşım geliştirmek zorundaydı. Görelilik teorisini geliştirmemiş olsak bile, kendi yaşamımızda aynı şeyi yapıyoruz. Hayal gücü, sorunlarımıza çözümler bulmamıza, kariyerimizde veya kişisel yaşamımızda değerli yenilikler yapmamıza, hatta dünyayı daha dengeli ve sağlıklı bir şekilde anlamamıza olanak tanır. Çünkü olayları farklı bir bakış açısıyla görmemizi sağlar.

5 Çalışmak ve Çabalamak

Tek bir şeye inanıyorum; yalnızca başkaları için yaşanan bir hayat, yaşanmaya değer bir hayattır.

Einstein, işi dışında zamanının çoğunu hayatın anlamı üzerine düşünerek geçiren, son derece felsefi bir kişiydi. Bu yüzden insan türünün ve gerçekliğin karşılıklı bağımlılığının önemini çok iyi anlıyordu. Doğamız gereği birbirimize bağlı olduğumuzu bilmeliyiz. Bir kişinin eylemlerinin diğerlerini nasıl etkilediğini ve kim olduğumuzun, yaptıklarımızın ve yapacaklarımızın, diğer insanların geçmişte yaptıklarının bir sonucu olduğunu kavramıştı.

Dolayısıyla, hizmet etmek sadece başkalarına yardım etmekten ibaret değildi. Aynı şekilde, diğer insanların sizi nasıl etkilediği gibi, sizin de bir şekilde etki yaratacağınızı anlamakla ilgilidir. Bu nedenle, yaşamın anlamını bulmak ve değerli bir hayat yaşamak istiyorsanız, olumlu katkıda bulunmayı bir görev haline getirmelisiniz.

Evet, elbette çok daha fazlası var bugün biz önemli birkaçını sunduk. Einstein’ın 5 önemli tavsiyesi makalemizi beğendiğinizi umuyoruz. 🙂

@tarihlibilim

Hoşunuza gidebilecek yazılar

1 comment

Tezcan Yeşilçayır Mart 20, 2024 - 12:46 pm
Reply

Leave a Comment

Reklam Engelleyici Fark Edildi

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız