Dünyanın en hızlı kamerası saniyede 156,3 trilyon kare hızında çekim yapıyor. Gerçekten ilk icadından bugüne gelinen seviye müthiş. Teknolojide sınırların zorlanması hep ilgimizi çekmiştir. Bugün bu konu hakkında bahsedeceğiz.
Fransız mucit Joseph Nicéphore Niépce, 1826 yılında bir pencereden görülen manzarayı 8 saat süren pozlamayla yakalayan ilk fotoğrafı çektiğini daha fotoğraf makinesinin keşfi makalesinde anlatmıştık. 1826 yılından bugüne geçen sürede bu alanda yapılan çalışmalarda en son geldiğimiz nokta gerçekten muazzam.
Dünyanın en hızlı kamerası geliştirildi
Kanada’daki INRS Énergie Matériaux Télécommunications Araştırma Merkezi’ndeki mühendisler, dünyanın en hızlı kamerasını geliştirdiler. Bu kamera saniyede 156,3 trilyon kare (fps) gibi inanılmaz bir hızla çekim yapabiliyor. Telefonlardaki en iyi ağır çekim kameralar genellikle birkaç yüz fps ile sınırlıdır. Profesyonel sinema kameraları daha yumuşak bir etki için birkaç bin kare kullanabilir. Ancak nano ölçekte neler olup bittiğini görmek isterseniz, işleri saniyede milyarlarca, hatta trilyonlarca kareye kadar yavaşlatmanız gerekir. Yeni kameranın femtosaniye (saniyenin katrilyonda biri) düzeyindeki olayları yakalayabildiği bildiriliyor.
Bu teknoloji, 2014 yılında geliştirilen sıkıştırılmış ultra hızlı fotoğrafçılık (CUP) temel alınarak inşa edilmiştir. Bir sonraki aşamaya T-CUP adı verildi ve saniyede trilyonlarca kareye kadar çıkabilen 10 trilyon fps hızına ulaşabiliyordu. 2020’de ekip, bu hızı 70 trilyon fps’ye çıkaran sıkıştırılmış ultra hızlı spektral fotoğrafçılık (CUSP) adlı bir versiyon geliştirdi. Şimdi ise araştırmacılar bu rakamı ikiye katlayarak saniyede 156,3 trilyon kareye ulaştı. Yeni kamera sistemi, önceki sürümlerin bile göremeyeceği kadar hızlı gerçekleşen olayları yakalayabilir.
SCARF adı verilen bu yeni kamera sistemi, madde veya canlı hücreler içindeki hareket eden şok dalgaları gibi hızlı olayları yakalayabilir. SCARF, önce görüntülenen olay veya nesnenin içinden geçen ultra kısa bir lazer ışığı darbesi kullanarak çalışır. Bu ışık darbesi, farklı dalga boylarını yakalayarak olayın hızla değişen her yönünü kaydeder. Elde edilen veriler, bir bilgisayar tarafından nihai görüntüye dönüştürülebilir. Araştırmacılar, bu yeni teknolojinin fizik, biyoloji, kimya, malzeme bilimi ve mühendislik gibi birçok alanda gelişmeye yardımcı olabileceğini belirtiyorlar.
Dünyanın en hızlı kamerası makalemiz şimdilik burada bitiyor. Gelişmeler oldukça takip etmeye devam edeceğiz.
@tarihlibilim