Dondurulmuş İlk Tavuğun Hikayesi makalemiz başlasın. Gıdaların raf ömürlerini uzatma fikri yüzyıllardır vardır, bu bilinen bir şeydir. Tarihsel bulgular incelendiğinde teşebbüs edenin kimliği bilinmese de girişimlerin olduğu arkeolojik incelemelerde gözlemlenmiştir,
Peki 17. yüzyılda Kuzey Londra’da yapılan deney hakkında ne biliyoruz, üstelik bu deney bir kişinin yaşamına mal oldu ama bizler bugün, o denemeden öğrenilenler sayesinde kışın muz, bol yeşillikli salata yiyebiliyoruz,
Tavuğun içi kar ile dolduruluyor
Francis Bacon Kraliçe I.Elizabet’in Adalet Bakanı Nicholas Bacon’un oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Cambridge’de Skolastik Felsefe ile tanışmış ve okulda öğrendiği tüm hayatına yön verecek olan fikir ile hayatını sürdürmüştür.
“İnsan, doğanın yöneticisi ve yorumcusu olarak, doğa düzeni üzerindeki gözlemlerinin izin verdiği kadar eylemde bulunabilir ve nedenleri anlayabilir. Daha ötesini ne bilir ne de bilebilir.”
Bacon sorgulama yeteneğini, sürekli yaşadığı her olayda aktif tutmaya çalışmış biriydi, bir defasında içi tamamen boşaltılmış bir tavuğun içerisini kar ile doldurmak gibi “çılgınca” sayılan bir şeye kalkışmıştı, etin içerisini soğuk tuttuğu takdirde tavuktaki bozulmanın gecikeceğini düşünerek arkadaşları ile tartışıp ispatı için deney yapmaya karar verdi, üstelik bu tartışma bir yolculuk esnasında olmuştu, öyle ki bu deney için yolculuğu dahi yarıda keserek deneyi bir an evvel yapmaya karar verdi, ne yazık ki deneye kendini fazla kaptırması bunun sonuçta yeterince de hazırlıklı olmaması sebebiyle karlı havada tedbirli giyinmediği için deneyden hemen sonra üşüttü ve kısa sürede zatürre oldu, o dönemin sağlık konusundaki tıbbi ilerlemede yeterli gelmeyince maalesef Highgate’de iken zatürreden hayatını kaybetti. Bu sebeple bilim şehidi bile kabul edilir. Dondurulmuş İlk Tavuğun Hikayesi acıklı bir şekilde başladı maalesef…
Hatta ölüm döşeğindeyken Lord Arundel’e mektup yazarak bu deneyin başarılı olduğunu herkesin bilmesini istediğini yazmıştır. Bu fikir bu sayede yayılmış ve daha sonra gelecek olan bilim insanlarına ilham kaynağı olmuştur.
Bizler bu deney sonrası yapılan diğer deneyler sayesinde bugün evlerimizde buzdolabı ve dondurucu sahibiyiz.
Buzdolabı ve Dondurucular;
Kendisini sürekli yenileyen ve üretme arzusu ile hareket eden Bilim İnsanları sayesinde bu deneyden ilham alan diğer takipçileri bir zaman geçtikten sonra bambaşka icatlara imza atacaklardı. Buzdolabının tarihini ise bir başka makalede paylaşmak isteriz.
Çünkü onunda bambaşka bir hikayesi var.
https://www.tarihlibilim.com/post/buzdolabi-nasil-hayatimiza-girdi/
https://www.tarihlibilim.com/post/ekmek-buzdolabi-icerisinde-saklanir-mi/
https://www.tarihlibilim.com/post/bilimle-pisirmek-induksiyon-ocaklari/
@tarihlibilim
1 comment
[…] Francis Bacon içi boşaltmış Çiğ tavuğu kar ile doldurarak hayatına mal olan bir deneye kalkışmıştı […]