Depremzedelerin üzerine örtülen alüminyum örtü nedir?

Maalesef enkazdan çıkartılan kişilerin üzerine örtülen alüminyum örtü, halk arasında yanık örtüsü olarak bilinir. Bunun dışında anıldığı isimleri uzay battaniyesi, Mylar battaniyesi, acil durum battaniyesi, ilk yardım battaniyesi, güvenlik battaniyesi, termal battaniye, folyo battaniye gibi isimleri vardır. Özelliklerinden dolayı bu kadar çok isme sahiptir. Evet, folyoya benzer, termal özelliklere sahiptir, güvenlik sağlar ve acil durumlarda ilk yardım için kullanılır.

Son olarak, ilk kez uzayda kullanılmıştır. Tüm bunlardan bahsetmişken şimdi dilerseniz ilk keşfedilmesinden bahsedelim.

Bu örtüyü görmüş ve neden örtüldüğünü merak etmişsinizdir. Parlak alüminyum benzeri ve sıklıkla afet durumlarında karşımıza çıkan bu nesneyi ve arkasındaki bilimi anlatmak isteriz.

Keşif Hikayesi ve Tasarımı

1964 yılında NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi tarafından uzay programı için geliştirilen çalışmalardan biriside olası yangın esnasında havada kapsül içerisinde uçuş ekibinin güvenliğini artırmaktı. Örtü, bu amaçla metalik, yansıtıcı bir madde ile kaplanarak, ince plastik levhadan üretilerek tasarlandı. Rengin çift olma sebebi bir tarafının yansıtıcı ve bir tarafının emici olmasıdır. Yayılan ısının %97’sine kadar yansıtan özelliği ileride farklı amaçlarda kullanılmasını mümkün kılacaktı. Uzayda kullanım için, zorlu uzay ortamına direnci, geniş sıcaklık aralığı (-260 °C ve 480 °C‘) nedeniyle genellikle polimid substrat seçilir. Vakumlu kullanıma uygundur. Ayrıca ultraviole radyasyona dayanıklıdır. Apollo Ay Modülünde folyo kalınlığı 50 ve 125 µm olan alüminize kapton kullanılmıştır. Poliimid, folyolara ayırt edici kehribar-altın rengini verir.

Uzay için tasarlanmış olsa da artık deprem, sel, yangın, gibi afetlerin çoğunda kullanılır. Dağcılıkta da hipotermiden korunma amaçlı kullanılabilir. İç ve dış tarafı farklı renktedir ve bu yüzden iki rengi var gibi algılanır. Sarı taraf ve metal taraf.

-Metal renkli yönü vücudu soğutur.

-Sarı renkli yönü vücudu ısıtır.

Yani yaşanan afette kullanılma biçimi farklılık gösterir. Kazazede kurtarıldığında o anki durumuna göre yönü değiştirilir. Isıya ihtiyaç durumu belirleyici en temel faktördür. Tasarımı termal radyasyon, su buharlaşması veya konveksiyon nedeniyle meydana gelebilecek bir kişinin vücudundaki ısı kaybını azaltır. Sahip oldukları düşük ağırlıkları ve kompakt boyutları, alan veya ağırlık önemli olduğunda onları ideal hale getirir. Araç içi ve ev tipi Acil Durum Çantalarına dahil edilebilir. Parlak tasarımı arama kurtarma ekiplerine kolaylık sağlayacaktır. Uzak mesafelere parlaklığı ile adeta mesaj göndermeye yarar ve bu tasarımı hayat kurtaran bir ekipmandır. Genellikle su geçirmez ve rüzgâr geçirmez oldukları için birçok acil durum için bulundurulması mutlaka faydalı olacaktır.

Kullanım Amacı

Kullanılmasındaki amacı daha detaylı anlatmak gerekirse;

  • -Hastanın vücut sıcaklığını sabit tutmak,
  • -Hissedilmeyen buharlaşmayı durdurup, vücudun ısı kaybını engellemek,
  • -Yanık durumunda ağrıyı dindirmek.

Acil yardım çantaları için gittikçe daha fazla önem kazanmış bir araçtır. Öyle ki artık ısı muhafaza özelliği sayesinde günlük yiyeceklerin dağ seyahati, kamp ortamı gibi tüketilmesini mümkün kılan bir araca bile dönüşmüştür. Bizler asıl kullanılma maksadını unutmadan evlerimizde bulundurarak olası durumlarda kullanabiliriz

Düşük ağırlıklı düşük hacimli bu kadar faydalı ve gerekli bir ürüne artık alışveriş sitelerinden dahi kolayca ulaşmak mümkün. Outdoor termal Battaniye

İlk yardım müdahalesi esnasında hipotermiyi önlemek ve karşı koymak için kullanılır ve ilk yardım ekibinin işini kolaylaştırır. Bu sırada yapılacak üçlü bir eylem müdahaleyi kolaylaştırır.

  • Hava geçirmez folyo konveksiyonu azaltır.
  • Yansıtıcı yüzeyi termal radyasyonun neden olduğu kayıpları engeller.
  • Vücuttan akan terin buharlaşması ile oluşan ısı kaybını azaltır.

Ortama göre durumu ele almak müdahale için çok önemlidir. Sıcak bir ortamda, çevreye yayılan ısıya karşı koruma sağlanmak amacıyla kullanılmalıdır. Ancak bu battaniyeyi depremzede birini sararak kullanıldığında maalesef ters etki yapabilir. Çünkü vücut ısısı hava geçirmez folyo tarafından tutulur. Bu durum, ısının dışarıya yansımasından elde edilen faydayı aşacaktır. Bu battaniye sıcak ve nemli koşullarda kullanıldığında önemli ölçüde insan vücudunda ısı kaybını azalttığı gibi soğutmada sağlar.

Keyifle okuduğunuzu umuyoruz. Tedbirli yarınlar bizim olsun.

@tarihlibilim

#bilim #teknoloji #deprem #hipotermi #depremturkiye #earthquake #earthquaketurkey #termalbattaniye #NASA #tarihlibilim

https://www.tarihlibilim.com/post/dunyada-yasanmis-buyuk-depremler/

Öne Çıkan Yazı

Toprak ve İnsan

Plastiğin Tarihçesi

Bio Dizel Nedir?