Cumartesi, Haziran 29, 2024
Abone Formu
Home » Daha hızlı öğrenen Phoenix

Daha hızlı öğrenen Phoenix

Daha hızlı öğrenen Phoenix

by Murat HATTAT
0 comment 195 gör

Sanctuary AI, Boston Dynamics, Agility, Figure ve 1X gibi insansı robotik firmaları kadar adından bahsettirmediği halde, Kanadalı şirket uzun süredir bu alanda faaliyet gösteriyor. Perşembe günü tanıtılan yeni robot aslında Phoenix serisinin yedinci nesli.

Sanctuary’nin çalışmaları

Geçmişte yapılan bir versiyonda bacaklar da geliştirilmişti ancak Sanctuary, genellikle robotun bel üstü kısmıyla ilgileniyor. Şaşırtıcı bir şekilde, en son robotun tanıtım videoları, sistemin gövdesine odaklanıyor. Kanadalı firma, ürününün insan benzeri hareketlerini tanımlarken ve bu tür görevleri öğrenme hızını vurgularken oldukça dikkat çekiyor.

Daha hızlı öğrenen Phoenix

Şimdiye kadar, insansı robotik çoğunlukla mekatronik odaklıydı; özellikle bu robotların dünyada nasıl göründükleri önemliydi. Boston Dynamics‘in son videosu, kısa bir sürede ne kadar çok mesajın iletilmesinin mükemmel bir örneği.

Ancak ilerleyen zamanlarda, robotik zekâ da bu sistemler kadar önemli hatta belki daha da önemli olacak. “Genel zekâ” gibi büyük ve soyut bir kavram olsa da birçok robot bilimci, iş arkadaşları gibi yeni görevleri öğrenebilen robotların hâlâ beş ila on yıl uzakta olduğu konusunda hemfikir.

Ancak, mevcut sistemlerin hızlı bir şekilde yeni görevler öğrenemediği anlamına gelmiyor. Örneğin, Sanctuary, yeni Phoenix’in yeni görevlerini 24 saatten daha kısa sürede otomatikleştirebildiğini iddia ediyor.

Kurucu ortak ve CEO Geordie Rose, “Yedinci nesil robotumuzla, mevcut herhangi bir insana en yakın olduğumuza inanıyoruz” diyor. “Bu sadece genel amaçlı yapay zeka robot teknolojisinin bir temel taşı olmakla kalmıyor, aynı zamanda yapay genel zekaya giden yolda kritik bir adım ve bu alandaki liderliği üstlenmekten heyecan duyuyoruz.

Sırada otomobil var!

Şimdi görevler arasında zaman ve tutarlılık neredeyse kesinlikle değişmektedir. Ön plana çıkanlar, demoda sunulan nispeten basit öğelerdir, ki bunlar yapılandırılmış ve kontrol edilmiş bir ortamı yansıtır (farklı renklerdeki ayrı nesneler gibi). Ancak, Sanctuary önceki sistemlerden alınan derslerle haklı olarak övgüyü hak ediyor. Ayrıca, şirket yakın zamanda Magna otomobil üretim tesislerine sistemlerini taşıyacak bir anlaşma duyurdu.

On iki ay sonra selefinden sonra tanıtılan yedinci nesil robot, daha uzun çalışma süreleri, genişletilmiş hareket aralığı, daha hafif ağırlık ve daha ekonomik malzeme listesi gibi bir dizi iyileştirme getiriyor.

@tarihlibilim

Hoşunuza gidebilecek yazılar

Leave a Comment

Reklam Engelleyici Fark Edildi

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız