Cumartesi, Haziran 29, 2024
Abone Formu
Home » Cam ne kadar şeffaftır?

Cam ne kadar şeffaftır?

Cam ne kadar şeffaftır?

by Serhat AGAYA
0 comment 354 gör

Cam ne kadar şeffaftır? Bir pencerenin önünde akşam dışarıyı izlediğiniz oldu mu?

Mutlaka olmuştur, ilk önce yoldan geçen insanları, havlayan köpekleri, koşuşturan çocukları ve buna benzer gözümüzün odaklanacağı daha hareketli objeleri ve nesneleri izleriz. Saat ilerledikçe havanın kararması ile birlikte birden gözlerimiz o camın önünde kargaşadan uzaklaşıp sizin cama yansıyan yüzünüzü fak eder, aslında cam fiziksel olarak değişmemiştir.

Karanlıktan bakıldığında camın ötesinin aydınlık, aydınlıktan bakıldığında camın ötesinin karanlık görünmesi nasıl olmaktadır?

Burada gerçekleşen, aslında camın bizim farz ettiğimiz gibi tamamen şeffaf olmadığıdır. Şeffaf bir cama ışık tutulduğunda, ışığın yaklaşık %4’ü camın ön tarafından geri yansıyacaktır, ışık aynı zamanda camın diğer yüzeyinden de yansır, toplamda camın üzerine vuran ışığın yüzde 7’si doğrudan yansır, buradan anlamamız gereken camın aslında her zaman ayna gibi davrandığıdır, sadece ışığa göre daha az başarılı ya da başarısız olduğudur.

Cam ne kadar şeffaftır?

Işık bir ortamdan diğer ortama geçmeye çalıştığı her anda yansıma meydana getirir. Az önce bahsettiğimiz pencere önünde dışarıyı seyretme örneğinde, ışık havadan cama geçer, ışık demeti aslında bir elektromanyetik enerji dalgasıdır. Başka bir anlatımla enerjinin bir kısmı elektrik, bir kısmı manyetiktir. Camın dışı az hareket özgürlüğüne sahip yüklü elektronlarla doludur, ışığın elektriksel dalga kısmı, elektronların hareket etmesine neden olur, bu hareketlilik manyetik alan ve elektrik kendini camın içinden yayılan ışık olarak gösterir. Yayılan bu ışık dalgaları, gelen ışık demetiyle senkronize olmaz, bu ışığın bir kısmı orijinal ışık demeti ile aynı yönde ilerlerken bir kısmı demete eklenmek yerine sıfıra iner. Cam orijinal ışık demetinin geldiği yönün tersine benzer yoğunlukta bir ışık yayar, ışık demetinin küçük bir kısmı camın yüzeyinde azıcık görünürken kalanı da bir şekilde azalmış ancak etkilenmemiş şekilde yoluna devam eder, netice olarak tüm yansımaların temelinde bu olmaktadır,

Şu ana kadar anlattığımız camın gündüz değil de gece yansıma görevini tam olarak anlatmaya yetmez. Biraz da biyolojiye ne dersiniz?

İnsan gözü farklı ışıma durumlarına uyum sağlama konusunda gayet başarılıdır. Üstelik bunu saniyeden çok daha kısa sürede bunu yapar, bunu göz küresine giren ışığın boyutunu değiştirmeye çalışan gözbebeklerimiz yapar. İrislere bağlı kasların kasılmasıyla ya da gevşemesi ile gözbebeklerimiz küçülür veyahut genişler. Bu gözbebeklerinin genişleme çabası ışığı daha fazla alma çabasıdır.

Gündüzleri gün ışığı daha fazla penceren içeri girmektedir. Gündüz hava bulutlu olsa bile, gözbebeklerimiz küçülerek küçük miktarda da olsa ışığın girmesine izin verecektir. Hava kararmaya başladıkça camdan dışarıya baktıkça pencereden gözlere gelen ışık yoka yakın derecede olacaktır. Gözler oldukça genişler ve zayıf yansımaları algılayabilecek hale gelir.

Cam ne kadar şeffaftır? Bu soruya cevap bulmaya çalıştık. Umarız beğendiniz. 🙂

@tarihlibilim

#scince #sci #bilim #bilimnerede #glass #arkasindakibilim

https://www.tarihlibilim.com/post/guve-isik-etrafinda-neden-toplanir/

https://www.tarihlibilim.com/post/coriolis-etkisi/

Hoşunuza gidebilecek yazılar

Leave a Comment

Reklam Engelleyici Fark Edildi

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız