Böcek İlacının icadı

Böcek İlacının icadı ne zaman? 1876 yılında Avusturyalı, Viyana doğumlu Eczacı Othmar Zeilder DDT’yi keşfettiğinde bunun bir böcek ilacı olduğunun farkında değildi. Geigy firması adına çalışan Paul Müller tarafından adeta yeniden keşfedilen DDT, böcekler üzerinde yaptığı etki ile ilk böcek ilacı olarak kabul görmüştür. 1938 yılında böcekler üzerinde etkisi tespit edilen bu yeni kimyasal 1940 yılında bizim DDT olarak bildiğimiz açılımı Dichloro Diphenyl Trichloroethane olan kimyasalın patenti alınmıştır.

Paul Müller

Afrika ülkelerine olan seyahatler, karşılıklı yapılan ticaretler, sivrisinek larvalarının çok miktarda batıya göçünü başlatmış, bu göç ile birlikte sivrisinekler sarıhumma, tifüs, fil hastalığı, sıtma, veba gibi kötü hastalıkların artmasına neden olmuştur. Dönemin bilim insanlarını bu kötü hastalıkları önleyici, ortadan kaldırıcı, zararlarını en aza indirgeyecek buluşlar geliştirme konusunda araştırma yapmaya sevk etmiştir.

Yine o dönemin zararlıları olarak kabul edilmiş olan pire, bit, sivrisinek, koza solucanı, patates böceği gibi haşeratlara karşı önlem almak çok önemli bir şey olmuş ve insanlar bu sebeple hayatlarını kaybetmeye başlayınca ve bu ölüm rakamları çok büyük sayılara ulaşınca konunun önemi gittikçe artmaya başlamıştır.

Öyle ki ilacın keşfedildiği yıl olan 1938’de sadece Brezilya’da 14.000 kişi, 4 yıl sonra 1942’de Mısır’da 12.000 kişi, Etiyopya’da 15.000 kişi sıtma mikrobu sebebiyle ölmüştür. İnsan yaşamını çok ciddi bir şekilde tehdit etmeye başlayan bu hastalıklar karşısında tedbirler almak kaçınılmaz bir hale gelmiştir.

DDT Yaygınlaşıyor

7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasında süren Pasifik Savaşı olarak bilinen Güneydoğu Asya ülkeleri, Çin, Japonya; Filipinler, Malezya, Endonezya gibi ülkelerde savaşan askerlerin üzerine uçaklarda toz halinde bu ilaç serpiliyor ve özellikle tropikal bölgeler olan bu yerlerdeki askerler başta sıtma ve tifüs gibi hastalıklardan bu sayede kurtulmuş oluyorlardı. DDT kullanımının yaygınlaşması ve sık kullanımı sayesinde sıtma hastalığının ortadan kalktığına inanılmaktadır. DDT kullanımı arttıktan sonra örneğin; Hindistan’da ölüm oranları yılda 1 milyondan 500 bine düşmüştür.

Sivrisinek

DDT Zararlı mı?

Sıtma başta olmak üzere haşeratlar vasıtasıyla taşınan hastalıkları önlemedeki başarısı ile DDT, keşfinden 10 yıl sonra 1948‘de Paul Müller’e Nobel Ödülü kazandırmıştır. DDT ilk keşfedildiği yıllardan itibaren hazırlanışının kolaylığı ve etkisinin gözle görülür başarısı ile “Harika Kimyasal” olarak kabul görmüştür. Bu başarısı ile insan ve hayvan sağlığı üzerindeki etkileri hiç akıllara bile getirilmemiş ve sadece başarısı ile anılmıştır. Rachel Carson’un 1962 yılında Sessiz Bahar isimli kitabı ile kuşların üremesinde bu ilacın olumsuz etkisi anlatılınca, insanlar DDT’nin olumsuz etkisi ilk defa tartışmaya açılmış ve sorgulanmaya başlanmıştır. Böcek İlacının icadı yerini tartışmalarla dolu Böcek ilacı zararlı mı? Soruları ile dolu tartışmalara bırakmıştır.

Daha sonra ilacın etkileri laboratuvar ortamında sıçan ve deney fareleri üzerinde test edilmiş ve üreme konusunda hayvanlar için olumsuz etkisi gözlemlenmiştir. Bu deneysel gözlemler sonrasında bu harika kimyasal bazı ülkelerde yasaklanmaya başlamıştır.

1968 Macaristan

1972 Amerika

1972 Almanya

1984 İngiltere

1987 Türkiye

Gelişmekte olan bazı ülkelerde ise halen kullanılmaya devam edilmektedir. Keşfe ve iyi olanı daha iyi hale getirmeye çalışan bilimin sayesinde bu ilaç halen günümüzde daha sağlıklı ve kullanışlı hale getirilmek için geliştiriliyor.

Gelişen teknoloji ve imkanlar sayesinde geçmiş döneme nazaran daha bilinçli bir şekilde kullanılan böcek ilaçlarının önemli bir ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Bu nedenle evinizin veya iş yerinizin ilaçlamasında profesyonellerden yardım almanız faydalı olacaktır.

DDT


Böcek İlacının icadı makalemizi beğendiğinizi umuyoruz. İzmir bölgesinde faaliyet gösteren Özgün Sağlık Haşere İlaçlama Hizmetlerinin profesyonel kadrosu ile böcek ilaçlama konusunda tercih edebilirsiniz.
Özgün Sağlık Haşere İlaçlama Hizmetleri Telefon: 0553 688 90 08

@tarihlibilim

#Science #sıtma #böcekilaci #PaulMüller #Nobel #DDT #medical #DichloroDiphenylTrichloroethane #tarihlibilim

https://www.tarihlibilim.com/post/guve-isik-etrafinda-neden-toplanir/

https://www.tarihlibilim.com/post/orumcek-kendi-agina-neden-yapismaz/

Öne Çıkan Yazı

Samoa’nın Kaybolan Günü

Makineler Düşünebilir mi?

Bilimin Tarihine Işık Tutan Kitaplar

1 comment

Sprey teknolojisi - Tarihli Bilim Ekim 7, 2024 - 9:09 pm
[…] avantajlarından biri, sıvıları eşit bir şekilde dağıtma yeteneğidir. Bu özellik, tarımda böcek ilaçlarının eşit dağıtımı, boyama işlerinde yüzeyin homojen kaplanması ve temizlik ürünlerinin etkili […]
Yorum Ekle