Bilimle Pişirmek- İndüksiyon Ocakları

Bilimle Pişirmek- İndüksiyon Ocakları, 29 Ağustos 1831 tarihi, mutfak bilimi için önemli bir tarih olmuştur. O tarihte Londra’da Kraliyet Enstitüsü’nün laboratuvarlarında çalışan ünlü bilim insanı Michael Faraday tarafından yapılan keşif Elektromanyetik İndüksiyon ilerleyen yıllarda mutfaklar için önemli bir keşif olacaktı. Faraday bu keşif sonrası bir arkadaşına yazdığı mektupta şunları yazmıştı.

“İyi bir şey yakalamış olabilirim ama kesin bir şey diyemiyorum; tüm bu çabalarımdan sonra denizden çektiğim şey, balık değil de yosun da olabilir”

Şimdilerde balık değil, çok büyük bir balık desek yanlış olmaz.

Yakalanan Balık

Michael Faraday

Faraday’ın yakaladığı tam olarak şuydu; Telin yanında mıknatıs oynatıldığında elektrik akımı telin içinden geçiyor, akımı telin içinde hareket ettirince aslında manyetik alan üretmiş olunuyordu. Elektromanyetik aslında tam olarak buydu. Kapsamlı olarak anlatmak gerekirse, yassı bir bobin teline alternatif akım verildiğinde elektromanyetik indüksiyona göre bu akım kendisinin N (Kuzey) kutbu ile değişim yaratacağı manyetik bir akım oluşur. Bu bobinin üzerine çelik gibi bir tencere bırakıldığı zaman alternatif manyetik akım metal yığının içine doğru akacaktır. Bu harekete indükleme denir. İndükleme işlemi esnasında çeliğin (tencerenin) elektriği iletme esnasında akıma gösterdiği direnç enerjiye dönüşürken, bu enerjinin bir kısmı ısıya dönüşür. Böylece bobinin kendisi ısınmadığı halde, tel bobinin üzerindeki metal ısınmaya başlamış olur.

Aslında olan

1973 yılında Westinghouse Elektrik, katılımcıların gözleri önünde gazete kâğıdı üzerinde yemek pişirilen mini gösteriyi gerçekleştirildi ve bu gösteri büyük ilgi gördü.

Zaman içinde gelişen teknoloji ile İndüksiyon mutfakta kendine hatırı sayılır saygıyı kazanmış ve baş köşeye yerleşmiştir. Elektromanyetik İndüksiyon artık mutfakta hatırı sayılır bir kolaylıktır.

İndüksiyon Ocak

Bugün mutfak terminolojisinde 3.nesil mutfak gereçleri içinde kabul görür. Yeni nesil bu pişirme sisteminin en büyük avantajı; pişirildiği yemeğin ısınması, ocağın ise ısınmamasıdır. Bu sayede elin yanması mümkün olmaz, güvenli pişirme kusursuz olarak gerçekleşmiş olur.

Bilimle Pişirmek- İndüksiyon Ocakları ve Elektromanyetik İndüksiyon konusunda hazırladığımız makalemizi keyifle okuduğunuzu umuyoruz. 🙂

#bilim #tarih #indüksiyon #faraday #mutfak #mutfakbilimi #science #history #tarihlibilim

@tarihlibilim

https://www.tarihlibilim.com/post/michael-faraday/

Öne Çıkan Yazı

Tetris oyunu

Penisilinin keşfi

ATM’nin Doğuşu