50 yıl ömürlü nükleer pil

50 yıl ömürlü nükleer pil

“50 yıl ömürlü nükleer pil geliştirildi” haberi teknoloji ve bilim meraklılarının keşfet sayfalarına düşmüştür. Bu konu hakkında ne kadar bilginiz var? Bugün bu konuya açıklık getirmek istedik.

Bu kimi çevrelerce müthiş kabul edilirken, kimi çevreler ise radyasyon endişesi, nükleer oluşu, sağlık açısından zararları gibi kritik konuları tartışmaya açtı bile.

50 yıl ömürlü nükleer pil

Çinli bir girişim olan Betavolt, akıllı telefonlara tekrar şarj etme ihtiyacı olmadan 50 yıl boyunca güç sağlayabilen devrim niteliğinde bir pil geliştirdiğini duyurdu. Dünyanın ilk minyatürleştirilmiş atom enerjisi sistemi olarak adlandırılan bu nükleer pil, madeni paradan daha küçük bir modül içinde 63 nükleer izotopu kompakt bir şekilde düzenleyerek kullanıyor.

Teknoloji, ilk olarak 20. yüzyılda keşfedildi ve bugünlerde Betavolt tarafından hayata geçirilmekte. Bu teknoloji, çürüyen izotoplardan salınan enerjiyi elektriğe dönüştürerek çalışmaktadır. Başlangıç aşamasında, pilot testlere başlandı, akıllı telefonlar ve dronlar da dahil olmak üzere çeşitli ticari uygulamalar için bu pilin seri üretimi planlanmaktadır.

Betavolt, resmî açıklamasında, ‘Atom enerjisi pillerimiz, havacılık, yapay zeka ekipmanları, tıbbi cihazlar, mikroişlemciler, gelişmiş sensörler, küçük dronlar ve mikro robotlar gibi çeşitli senaryolarda kalıcı güç sağlayabilir,’ dedi. Bu enerji atılımının, Çin’i yeni ortaya çıkan yapay zeka teknolojisi çağında rekabetçi bir şekilde konumlandıracağını öngörüyorlar.

15x15x5 mm³ kadar küçük

Betavolt, geliştirdiği ilk nükleer pilin boyutu 15x15x5 mm³ kadar küçük olup, 3V voltajında 100 mikrowatt güç sağlamakta. Şirket, 2025 yılına kadar 1 watt gücünde bir pil üretmeyi planlıyor. Bu minyatür pilin küçük boyutu, birden fazla ünitenin bağlanmasına olanak tanıyarak güç çıkışını artırmaktadır. Betavolt, cep telefonlarının hiçbir zaman şarj edilmesine gerek kalmayacağı ve drone’ların sonsuza kadar uçabileceği bir gelecek hayal ediyor.

Cep telefonlarının hiçbir zaman şarj edilmesine gerek kalmayacak ve drone’lar sonsuza kadar uçabilecek

Betavolt
ilk nükleer pilin boyutu 15x15x5 mm³ kadar küçük

Pilin tasarımı, aynı zamanda güvenliği de sağlamaktadır. Betavolt, pilin katmanlı yapısının ani kuvvete maruz kaldığında alev almasını veya patlamasını önlediğini iddia ediyor. Ayrıca, pil -60 santigrat dereceden 120 santigrat dereceye kadar geniş bir sıcaklık aralığında çalışabilmektedir.

Betavolt’un bilim insanları, devrim niteliğindeki bu pili oluşturmak için radyoaktif bir element olan nikel-63’ü enerji kaynağı olarak kullandılar. Enerjiyi dönüştürmek için elmas yarı iletkenler kullandılar. Ekip, sadece 10 mikron kalınlığında ince, tek kristalli bir elmas yarı iletken geliştirdi ve iki elmas yarı iletken dönüştürücü arasına 2 mikron kalınlığında bir nikel-63 levha yerleştirdi. Radyoaktif kaynağın bozunma enerjisi daha sonra elektrik akımına dönüştürülmektedir.

Güvenlik endişeleri

Betavolt, nükleer enerji ile ilgili endişeler arasında yer alan radyasyon konusunda kullanıcılara güvence veriyor. Şirket, harici radyasyon içermeyen güvenli piller sunduklarını belirtiyor ve bu pillerin, kalp pili gibi tıbbi cihazlarda kullanım için uygun olduğunu iddia ediyor. Pilin içerdiği 63 izotop, çevresel tehdit veya kirlilik oluşturmayan, kararlı ve radyoaktif olmayan bir bakır izotopuna dönüşerek çürüme sürecini tamamlıyor. Betavolt’un geliştirdiği BV100 pilin, geleneksel pillere kıyasla daha güvenli olduğu vurgulanıyor. Delindiğinde veya yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında alev almayan veya patlamayan bu pil, daha güvenli bir seçenek olarak öne çıkıyor.

Minyatür nükleer pillerin geliştirilmesi uzun bir süredir bilim adamlarının hedefi olmuştu. Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri daha önce bu teknolojiyi uzay gemileri, su altı sistemleri ve uzak bilimsel istasyonlarda kullanmak üzere araştırmıştı. Ancak, bu piller pahalı ve çok hantaldı. Çin’in nükleer pillerin minyatürleştirilmesi ve ticarileştirilmesi için çabalıyor. Benzer projelerle uğraşan ABD ve Avrupa’daki araştırma kurumları da bulunmaktadır. Bu çığır açan teknoloji, şarj cihazları veya taşınabilir powerbanklara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak, elektronikte devrim yaratma potansiyeline sahip.

Nükleer Pil sayesinde şarj cihazları artık olmayabilir

Nükleer pillerle çalışan cihazlar, geleneksel Li-ion pillerinin aksine, kapasite veya kullanım ömründe bozulma olmadan sürekli olarak çalışabilir. Hiç durmadan uçabilen droneları, hiç şarj edilmesi gerekmeyen telefonları ve sık sık şarj edilmesi gerekmeyen elektrikli arabaları hayal edin. Bu teknoloji, elektronik cihazların enerji verimliliği ve sürekli kullanılabilirliği konusunda önemli bir adım olabilir.

50 yıl ömürlü nükleer pil makalemizi beğendiğinizi umuyoruz. 🙂 Sayfamıza abone olmayı unutmayınız.

@tarihlibilim

https://www.tarihlibilim.com/post/lityum-kullanimini-azaltabilecek-yeni-pil/

https://www.tarihlibilim.com/post/pil-pilin-tarihi-ve-sonsuz-pil/

https://www.tarihlibilim.com/post/gelecege-damga-vuracak-5-teknoloji-trendi/

https://www.tarihlibilim.com/post/telefon-sarj-istasyonlari-guvenli-mi/

Öne Çıkan Yazı

İpek Yaprak

Gençleşen Deniz Canlısı

Kök Hücrelerle Görme İmkânı