Nasa, 137 ışık yılı uzaklıkta yaşanabilir bir süper Dünya keşfetti. Bu haber yakın tarihte duyduğunuz bir haber olmalı. Bugün bu keşif hakkında konuşmak isteriz.
NASA, yaşamı destekleyebilecek bir süper-Dünya keşfettiğini duyurdu, bu gezegen TOI-715 b olarak adlandırılıyor ve 137 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Bu gezegen, Dünya’nın yaklaşık 1,5 katı büyüklüğünde ve ana yıldızının yaşanabilir bölgesinde yörüngeye sahip olması nedeniyle yüzeyinde sıvı su oluşabilecek uygun sıcaklığa sahip olabilir. Gezegenin yüzeyinde su bulunması için atmosfere sahip olması gereklidir, ancak bu durum henüz kesin olarak bilinmemektedir.
1 yıl, 19 gün sürüyor
Öte yandan, bu gezegende 1 yılın sadece 19 gün sürdüğü de kaydedildi.
NASA, bu gezegeni daha yakından gözlemlemek için James Webb Uzay Teleskobu’ nu kullanmayı planlıyor.
Gezegenin özellikleri, atmosferinin bileşimini ve yaşam belirtilerini ortaya çıkarabilir. NASA, Webb teleskobunun yalnızca öte gezegenleri tespit etmek için değil, aynı zamanda “yaşamın olası varlığına dair ipuçları sunabilecek atmosferlerinin bileşimini keşfetmek” için tasarlandığını söyledi. Süper-Dünya araştırması “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” dergisinde yayınlandı.
Keşif
Astronomik standartlara göre oldukça yakın olan, yalnızca 137 ışık yılı uzaklıktaki küçük, kırmızımsı bir yıldızın yörüngesinde dönen bir “süper Dünya”, daha fazla araştırmaya hazır durumda. Aynı sistem aynı zamanda Dünya boyutunda ikinci bir gezegene de ev sahipliği yapabilir.
137 ışık yılı ne demek?
137 ışık yılı, ışık hızında (299,792.458 kilometre/saniye) seyahat eden ışığın, bir yılda kat ettiği mesafeyi ifade eder. Bu mesafe, yaklaşık olarak 1.287 trilyon kilometreye denk gelir. 137 ışık yılı uzaklığa ulaşmak, 137 yıl sürer. Ancak, günümüz teknolojisi ile bu mesafeye ulaşmak mümkün değildir.
Bilinmesi gerekenler
Daha büyük olan TOI-715 b gezegeni, yaklaşık olarak Dünya’nın bir buçuk katı genişliğindedir ve ana yıldızının etrafındaki “muhafazakâr” yaşanabilir bölge içinde yörüngede hareket etmektedir. Bu, gezegenin yüzeyinde sıvı su oluşması için gerekli doğru sıcaklığı sağlayabilecek yıldızdan uzaklık anlamına gelir. Ancak, yüzey suyunun mevcut olması için uygun bir atmosfere sahip olması gibi başka faktörlerin de bir araya gelmesi gerekmektedir. Muhafazakâr yaşanabilir bölge, daha geniş “iyimser” yaşanabilir bölgeden daha dar ve potansiyel olarak daha sağlam bir tanıma sahiptir ve şu ana kadar yapılan kaba ölçümlere göre burayı birinci konuma yerleştirmektedir. Daha küçük olan gezegen ise Dünya’dan sadece biraz daha büyük olabilir ve muhafazakâr yaşanabilir bölgenin hemen içinde yer alabilir.
Bazı ayrıntılar
Gökbilimciler, güneş sistemimizin ötesindeki gezegenler olan dış gezegenlere ilişkin anlayışımızda yepyeni bir sayfa açmaktadırlar. En yeni uzay araçları, NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu da dahil olmak üzere, yalnızca bu uzak dünyaları tespit etmekle kalmayıp aynı zamanda bazı özelliklerini de ortaya çıkarmak için tasarlanmıştır. Bu, yaşamın olası varlığına dair ipuçları sunabilecek atmosferlerin bileşimini de içermektedir.
TOI-175 b Gezegeni, Webb teleskopu tarafından incelenerek, hatta belki de bir atmosfer belirtileri açısından daha yakından araştırılabilecek yaşanabilir bölge gezegenleri listesine ekleniyor. Çoğu şey, gezegenin ne kadar büyük olduğu ve bir “su dünyası” olarak sınıflandırılıp sınıflandırılamayacağı gibi, gezegenin diğer özelliklerine bağlı olacaktır; bu da mevcutsa, atmosferini daha belirgin hale getirecek ve daha büyük, daha yoğun bir atmosfere göre tespit edilmesi daha az zor olacaktır. Ve daha kuru bir dünya, muhtemelen düşük profilli atmosferini yüzeye daha yakın tutacaktır.
Teknoloji ilerledikçe bu konuda daha fazla yol kateteceğimizi fark ediyoruz. İlerlemeler oldukça sizlerle paylaşmaktan keyif duyacağız.
@tarihlibilim
https://www.tarihlibilim.com/post/halley-kuyruklu-yildizi-uzayin-danscisi/
https://www.tarihlibilim.com/post/hangi-13-deney-yapilacak/
https://www.tarihlibilim.com/post/samanyolunda-bulunan-gizemli-nesne/
https://www.tarihlibilim.com/post/kizil-gezegende-su-aramak/
1 comment
[…] 2000’lere kadar varlığını sürdürecek olan hem resmi hem de ticari kısa mesajlardan oluşan dünya çapında bir ağ haline […]