Perşembe, Kasım 21, 2024
Abone Formu
Home » Poların Hikayesi; Ham petrolle başlayan, geri dönüşüm ile devam eden bir hikâye

Poların Hikayesi; Ham petrolle başlayan, geri dönüşüm ile devam eden bir hikâye

Poların Hikayesi

by Serhat AGAYA
2 comments 574 gör

Poların Hikayesi böyle vahim bir olayla ile bağlantılıdır. 1906 yılında Henry Feuerstein, Malden Mills fabrikasını kurduğunda ileride bir gün fabrikasının yanacağını kül olup emeklerinin bir gecede yok olacağını bilemediği gibi bir gün yep yeni bir tekstil ürünü icat edeceğini de elbette bilmemiştir.

Poların Hikayesi bir yangınla başlayacaktı

Biz bugün yaşanan o acı yangın (11 Aralık 1995) olayından değil, elbette dünya tekstiline kazandırdığı eşsiz üründen bahsedeceğiz.

1979 yılında Polar Fleece adı verilen kumaş türü tekstil dünyasına giriş yaptı. Yün kumaşları taklit etmek amaçlı üretilen bu kumaş türü çok geçmeden çok tercih edilecekti. İlginç olan bir şey ürünü icat eden Malden Mills fabrikası ve ailenin o dönemki temsilcisi Aeron Feuerstein polar kumaşın patentini almadığı için, bu kumaş türü fazlasıyla yaygınlaşmaya başladı. Bu endüstride hizmet veren markalar tarafından sıkça üretimi yapıldı, başlangıçta ham petrolden üretilen bu kumaşın bugünlerde gelişen teknoloji ile birlikte geri dönüşümden elde edilen bir şey olması da icadı daha da ilginç yapmaktadır.

İlk Hikayesi

Başlangıçta Malden Mills fabrikasında sentetik polyester iplikten üretilen Polar kumaş, aslında yeni bir yöntemin kullanılması ile ilgili bir şey değildi. Farklı kılan şey kumaşın iki aşamalı bir işlemden geçmesiydi.

Polyester iplikten üretilen kumaş, daha sonra ince tel tarakla taranarak tüylendirilirdi, bu işleme tüylendirme denilirdi, kumaşın yüzeyinden küçük lif ilmekleri kaldırılır sonra bu ilmeklerin tepeleri havlı bir kumaş elde etmek için kesilirdi, bu işlemler sayesinde Polar üretimi tamamlanmış olurdu,

İlk Ana Malzeme

Kısaca PET, peki nedir bu Pet, tam açılımı Polietilen Terefitalat olan bu madde telaffuzu zor olduğundan olsa gerek kısaca Pet olarak söylenmekteydi. Ham petrolden üretilen bir kimyasal maddeydi, bu madde bugün günlük hayatımızda çok sıkça kullandığımız su, meyve suyu gibi birçok içecek benzeri ürünü muhafaza eden şişelerde yaygınca kullanılmaktadır.

Geri Dönüşüm

Pet şişeleri kullanışlı kılan şey termoplastik oluşlarıdır.

Pet şişe ısıya maruz bırakıldığında sıvılaşır, boş bir pet şişe 250°C ve üzerinde bir ısıya maruz bırakılırsa şişe eriyerek akışkan olacaktır, bu halde olan sıvı pet şişeyi ısıtılmış bir iplik borusundan püskürtme yaptığınızda polyester lif üretmiş olursunuz.

Poların Hikayesi

Duş başlığından çıkan su gibi iplik borusundan lifler dışarı çıkacaktır, anlatıldığında basit gibi görünen bu olay geri dönüşüm endüstrisinin gelişimi sayesinde bugün gerçekleşebilir bir sanayi türünün ortaya çıkmasını sağlamıştır,

#sci #science #tarih #bilim #sanayi #bilim #bilgi #polar #geridönüsüm #tarihlibilim

@tarihlibilim

Hoşunuza gidebilecek yazılar

2 comments

Tetrapak Ambalajlar - Tarihli Bilim Eylül 21, 2024 - 10:56 am

[…] Poların Hikayesi; Ham petrolle başlayan, geri dönüşüm ile devam eden bir hikâye Mikrop, Bakteri, Virüs ve biz Antonie van Leeuwenhoek You Might Also Like […]

Reply

Leave a Comment

ADN Bilişim Tarafından Tasarlandı

Reklam Engelleyici Fark Edildi

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız