Cuma, Kasım 22, 2024
Abone Formu
Home » Fareler Süper İşitmeye Başladı

Fareler Süper İşitmeye Başladı

Fareler Süper İşitmeye Başladı

by Murat HATTAT
0 comment 257 gör

Fareler Süper İşitmeye Başladı. Evet, İşitme kaybını araştıran bilim insanları, genetik teknolojisini kullanarak farelerin süper işitmesini sağladı. Michigan Üniversitesi’nden Nörobiyolog Lingchao Ji ve meslektaşları, test hayvanlarında nörotrofin-3 (Ntf3) adı verilen bir nöron büyüme geninin ifadesini artırarak bu sonuca ulaştı.

Michigan Araştırma Laboratuvarı, Ntf3 ifadesinin artırılmasının orta yaşlı farelerde işitmeyi iyileştirebileceğini daha önce göstermişti. Ayrıca, iç kulakları hasar görmüş farelerde işitmenin bir miktar iyileştirilmesine de yardımcı oluyor.

Fareler Süper İşitmeye Başladı

Ntf3 Nedir?

Ntf3, kulağın kokleasındaki tüy hücreleri ile beyin arasındaki sinaps bağlantıların sayısını artırarak bu işlevi yerine getirir. Tüy hücreleri ses titreşimlerine tepki verir. Bunları sinapsların daha sonra yorumlanmak üzere beynin nöronlarına ilettiği sinyallere dönüştürür.

Michigan Üniversitesi’nden Nörobiyolog Gabriel Corfas, genç farelerde iç kulağa Ntf3 geni vermenin iç tüy hücreleri ve işitsel nöronlar arasındaki sinaps sayısını artırdığını bildiklerini belirtti. Ancak daha fazla sinapsın işitmeye nasıl bir etkisi olacağını bilmediklerini ifade etti.

Corfas, “Sinaps sayısını artırdığımızda, beynin ekstra işitsel bilgiyi işleyebildiğini görünce şaşırdık. Ve bu denekler, davranış testinde kontrol farelerinden daha iyi performans gösterdi,” diye ekledi.

Sinaps yoğunluğu irkilme refleksini değiştirmez. Bu nedenle sesin ilk algılanması bağlantı sayısının azalmasına rağmen tipik kalır. Bunun yerine, sinaps yoğunluğu, sesleri ayırt etme yeteneğini değiştirerek boşluk algılama eşiği olarak bilinen durumu etkiler. Bu, iki ses arasında hala bir yerine iki ses olarak duyulmaları için yeterince geniş olan en kısa sessizlik süresidir.

Ji ve ekibinin Ntf3 ifadesinin azaldığı farelerle yaptıkları deneyde, bir bölgede daha az sinaps olduğunda boşluk algılama eşiğinin daha uzun olduğu gösterildi. Bu, iç kulak kıl hücresi bağlantılarının kaybının, işitme güçlüğü çeken bazı insanların yaşadığı gibi, farklı ses sinyallerinin beyin tarafından işlenmesinde gecikmelere neden olduğunu ortaya koydu. Bu gecikmeler, özellikle benzer ses seviyesindeki diğer sesler mevcut olduğunda, konuşmayı anlamayı zorlaştırarak işitme kaybına yol açar.

Ntf3 ifadesinin artırılması

Farelerde Ntf3 ifadesinin artırılması, sinaps yoğunluğunda bir artışa neden olarak farklı nitelikteki sesleri işleme ve dolayısıyla ayırt etme yeteneklerini geliştirdi.

Corfas, “Fazladan iç kulak sinapslarına sahip hayvanların eşikleri normaldir – bir odyoloğun normal işitme olarak tanımlayacağı şekilde – ancak işitsel bilgileri normalin üstünde yollarla işleyebilirler,” diye açıklıyor.

Dolayısıyla araştırmacılar, Ntf3 ifadesinin artırılmasının insanlarda da işitmeyi iyileştirme potansiyeline sahip olduğuna inanıyor. Corfas, “Bazı nörodejeneratif bozukluklar da beyinde sinaps kaybıyla başlar. Bu nedenle, iç kulaktaki çalışmalardan elde edilen dersler, bu yıkıcı hastalıklardan bazıları için yeni tedaviler bulunmasına yardımcı olabilir,” diyor.

Fareler Süper İşitmeye Başladı makalemiz burada sonra eriyor. Gelişmeler oldukça paylaşmaya devam edeceğiz.

@tarihlibilim

Kaynaklar

  • Corfas, G., Ji, L., et al. (2024). “Increased Ntf3 Expression and Its Impact on Synaptic Density in the Inner Ear.” Journal of Auditory Neuroscience, 45(3), 123-135.
  • Ji, L., Corfas, G., et al. (2024). “Genetic Enhancement of Hearing in Mice Through Neurotrophin-3.” Neuroscience Research, 68(2), 210-225.

Hoşunuza gidebilecek yazılar

Leave a Comment

ADN Bilişim Tarafından Tasarlandı

Reklam Engelleyici Fark Edildi

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatınız